
Ciasto rwane z marmoladą i jabłkami
- mąka: 340 g
- proszek do pieczenia: 2 łyżeczki
- cukier puder: 20 g
- masło: 30 g
- mleko: 250 ml
- marmolada pomarańczowa: 12 łyżek stołowych
- jabłka: 400 g
- gałka muszkatołowa: 1 szczypta
- cynamon: 0.5 łyżeczki
- orzechy pekan: 2 łyżki stołowe
- orzechy pekan: 30 g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Formę o śr. 22 cm wykładamy pergaminem. Mąkę z proszkiem do pieczenia wsypujemy do miski, dodajemy połowę cukru pudru oraz masło i łączymy, rozcierając w palcach. Robimy dołek i wlewamy mleko (tyle, aby powstało miękkie, lepkie ciasto).
krok 2
Zagniatamy dłońmi gładkie ciasto na posypanej mąką powierzchni. Rozwałkowujemy je na prostokąt o wymiarach 20 x 40 cm. Wierzch ciasta smarujemy połową marmolady, na to wykładamy pokrojone w kostkę jabłka połączone z przyprawami i posiekanymi orzechami (pozostawiając 3-cm krawędź z każdej strony).
krok 3
Ciasto zwijamy wzdłuż dłuższej krawędzi i kroimy na 12 plasterków. 11 plasterków układamy pionowo, wokół formy a ostatni kawałek umieszczamy w środku. Pieczemy 25–30 min. Po wyjęciu pozostawiamy na 5 min. Przed podaniem smarujemy pozostałą marmoladą, posypujemy grubo posiekanymi orzechami i oprószamy resztą cukru pudru.

