
Ciasto snickers bez pieczenia
- herbatniki: 720 g
- masa kajmakowa: 1 szt.
- orzeszki ziemne: 70 g
- masło orzechowe: 150 g
- masło: 200 g
- żółtko: 2 szt.
- mleko: 1 l
- mąka ziemniaczana: 75 g
- mąka pszenna: 35 g
- cukier: 130 g
- olej: 30 ml
- czekolada deserowa: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie spodu: prostokątną formę do pieczenia o wielkości ok. 25x36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dno formy ciasno układamy pierwszą warstwę herbatników.
krok 2
Budyń: mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier łączymy z 250 ml mleka. Pozostałą ilość płynu podgrzewamy w garnku, aż do zagotowania. Następnie wlewamy do niego wcześniej przygotowaną mieszaninę z mąkami i cukrem. Dodajemy żółtka. Całość podgrzewamy i jednocześnie energicznie mieszamy. Gdy masa zgęstnieje, odstawiamy ją z ognia, a kolejno przelewamy do żaroodpornego naczynia. Budyń przykrywamy folią do żywności i zostawiamy do ostudzenia.
krok 3
Krem kajmakowo–orzechowego: masło ubijamy przez kilka minut, aż stanie się puszyste. Łączymy je z ostudzonym budyniem. Następnie dodajemy 250 g masy kajmakowej oraz masło orzechowe. Całość dokładnie mieszamy do uzyskania masy o jednolitej konsystencji.
krok 4
Polewa: czekoladę deserową rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Ustawiamy ją w małym, żaroodpornym naczyniu nad garnuszkiem z gotującą się wodą. Następnie dodajemy do niej olej i dokładnie mieszamy.
krok 5
Składanie ciasta snickers: do przygotowanej formy, na pierwszą warstwę herbatników wykładamy krem kajmakowo–orzechowy. Następnie przykrywamy go herbatnikami i znowu smarujemy kremem. W sumie powinny wyjść cztery takie warstwy.
krok 6
Podanie: ciasto snickers dekorujemy polewą czekoladową oraz kawałkami orzeszków ziemnych – opcjonalnie możemy połączyć je z laskowymi. Przed podaniem deser należy schłodzić w lodówce przez kilka godzin (czas ten nie został wliczony w całkowity czas przygotowania deseru).

