Porady:
W przepisie na ciasto snikers wykorzystujemy:
- orzechy włoskie – można zastąpić innymi ulubionymi, na przykład orzeszkami ziemnymi
- miód – wedle uznania, może być na przykład wielokwiatowy lub lipowy
- mleko – tłuste
- cukier waniliowy – najlepiej z prawdziwą wanilią
Ciasto snikers to jedno z tych ciast, których zawsze pieczemy za mało – znika w mgnieniu oka, nawet się nie obejrzycie! Warto więc upiec go w większej blasze. Wybierzcie prostokątną formę do pieczenia. Chyba że chcecie nasz przepis przerobić na tort – wtedy przyda się wyższa tortownica. Taki tort warto też bardziej udekorować na wierzchu. Jeśli zaś pieczecie ciasto w kształcie prostokątnym, postawcie na blachę z wyższymi brzegami. Chodzi o to, że ciasto po dodaniu kremu i ułożeniu na sobie blatów, będzie dość wysokie. Warto też włożyć je w formie do pieczenia do lodówki na co najmniej kilka godzin, żeby blaty zmiękły i przeszły smakiem kremu. Taka wyższa prostokątna forma do pieczenia przyda się wam także do przygotowywania innych ciast warstwowych.
Notka redakcyjna:
Ciasto snikers – przepis prosty
Przepis na snikersa nie jest zbyt skomplikowany, choć patrząc na to ciasto nikt nie przypuszcza, że jest tak łatwe do zrobienia. Wystarczy upiec blaty, przełożyć je budyniowym kremem i gotowe! Co ciekawe, przepis na ciasto snikers można modyfikować. Przykładowo, najprostszą modyfikację, jakiej możemy dokonać jest użycie innych orzechów. To niby mała rzecz, a całkiem zmienia smak ciasta. Zamiast orzechów włoskich możemy użyć orzechów laskowych lub orzechów pekan. Pysznie smakuje też placek snikers z dodatkiem orzeszków ziemnych. Możemy je przed zatopieniem w polewie krótko podprażyć na patelni i dodać do polewy szczyptę soli – ciasto będzie jeszcze ciekawsze w smaku.
Kupując orzechy już obrane z łupinek, dokładnie je obejrzyjmy. Ważne, żeby nie były spleśniałe ani zawilgocone. W kuchni przechowujmy je w papierowych torebkach, zamknięte w suchej szafce.
Jak zrobić ciasto snikers?
Ciasto snikers z orzechami swój smak zawdzięcza także kremowi budyniowemu, którym jest przełożone. Taki krem jest bardzo szybki do zrobienia i może posłużyć także przy przygotowywaniu innych ciast. Jeśli jednak nie przepadamy za tego typu kremem – dla niektórych może być zbyt mdły w smaku i za gęsty – postawmy na coś innego.
Świetnie sprawdzi się na przykład krem maślany lub krem kawowy. Możemy również przygotować krem czekoladowy. Jeśli ciasto snikers przygotowujemy w pośpiechu, możemy nawet przełożyć blaty bitą śmietaną. Ciekawym rozwiązaniem jest także zrobienia masy kajmakowej. Pamiętajcie jednak, że dzięki niej ciasto będzie naprawdę bardzo słodkie! Masę krówkową możecie przygotować sami w domu lub kupić gotową w sklepie. Kupując kajmak w sklepie, zwróćmy uwagę na jego skład, niech będzie jak najprostszy. A jak przyrządzić masę krówkową w domu? To proste! Wystarczy puszka mleka skondensowanego. Zamkniętą puszkę umieszczamy w wysokim garnku, zalewamy wodą, tak aby była nią przykryta i gotujemy przez około 2-3 godziny na małym ogniu. Po tym czasie w puszce powstanie pyszny kajmak. Ciasto snikers z masą krówkową będzie pyszne!