Ciasto styropian
- mąka pszenna: 450 g
- masło: 250 g
- cukier: 300 g
- jogurt naturalny: 1 l
- proszek do pieczenia: 8 g
- budyń waniliowy: 74 g
- brzoskwinie w puszce: 820 g
- jajka: 5 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Oddzielamy białka od żółtek. Na stolnicy lub czystym blacie kuchennym usypujemy suche składniki na kruche ciasto: mąkę pszenną, 100 g drobnego cukru i 8 g proszku do pieczenia (2 płaskie łyżeczki). Dodajemy pokrojone w kostkę zimne masło i żółtka. Zagniatamy w jednolitą, zwartą kulę. Nie wyrabiamy ciasta, wystarczy, że składniki się połączą. Dzielimy je na dwie równe części. Jedną z nich owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 2
Wykładamy formę o wymiarach 35x24 cm papierem do pieczenia. Wyklejamy jej dno połową kruchego ciasta. Dociskamy je palcami, żeby uformować cienki, równy spód. Nakłuwamy go widelcem (dzięki temu ciasto nie wybrzuszy się podczas pieczenia). Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C (tryb góra-dół) na 15 minut. W tym czasie spód powinien się lekko zarumienić.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 3
Miksujemy jogurt naturalny (gęsty, najlepiej typu greckiego) z pozostałym cukrem (200 g). Wsypujemy proszek budyniowy o smaku waniliowym, niesłodzony. Mieszamy do połączenia składników. W oddzielnej misce ubijamy białka (możemy dodać do nich odrobinę soli, która stabilizuje pianę). Łączymy je z masą jogurtową za pomocą silikonowej szpatułki lub na bardzo niskich obrotach miksera.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 4
Wykładamy masę jogurtową na podpieczony kruchy spód. Rozsmarowujemy ją i wyrównujemy. Odsączamy brzoskwinie z syropu. Kroimy je w cienkie półplasterki. Chcemy, żeby owoce utrzymały się na wierzchu delikatnego ciasta z jogurtem naturalnym. Jeśli kawałki będą zbyt grube i ciężkie, opadną na dno. Starannie układamy brzoskwinie na masie, równomiernie rozmieszczając plasterki.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 5
Wyjmujemy drugą połowę kruchego ciasta z lodówki. Dzielimy je dla wygody na mniejsze części i ścieramy na grubych oczkach tarki bezpośrednio na plasterki brzoskwiń. Pieczemy ciasto styropian w 180°C przez 55–60 minut. W tym czasie masa jogurtowa powinna całkowicie stężeć, a kruszonka ładnie się zarumienić. Studzimy deser w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa krok 6
Kiedy ciasto z brzoskwiniami całkowicie wystygnie, możemy oprószyć je dla ozdoby cukrem pudrem lub udekorować cząstkami owoców i listkami mięty. Przechowujemy je w lodówce, najlepiej pod przykryciem, żeby nie przejęło zapachów innych produktów spożywczych.

Angelika Grabowiecka g.angelikaa


