
Ciasto toffi (bez pieczenia)
- mleko: 1 l
- mąka pszenna: 250 g
- mąka ziemniaczana: 20 g
- budyń śmietankowy: 80 g
- jajka: 1 szt.
- cukier: 175 g
- cukier waniliowy: 15 g
- masło: 250 g
- żelatyna: 60 g
- śmietana 30%: 500 ml
- mleko skondensowane: 250 g
- cukier puder: 50 g
- płatki migdałowe: 100 g
- herbatniki: 650 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie budyniu: 375 ml zimnego mleka mieszamy z mąka (pszenną i ziemniaczaną), budyniem i jajkiem. Pozostałe mleko wstawiamy do zagotowania z cukrem zwykłym i waniliowym. Gdy zacznie wrzeć, wlewamy rozmieszane w zimnym mleku składniki. Zmniejszamy moc palnika i dokładnie mieszamy do uzyskania spójnej i gęstej konsystencji. Odstawiamy do ostygnięcia.
krok 2
Krem budyniowy: 200 g masła (w temperaturze pokojowej) miksujemy na gładką masę. Stopniowo łyżka po łyżce dodajemy przestudzony budyń.
krok 3
Masa krówkowa: w osobnej misce miksujemy 50 g masła. Dodajemy po łyżce cukier puder i mleko skondensowane.
krok 4
Żelatyna: rozpuszczamy ją w 80 ml ciepłej wody (ok. 50–70°C), a następnie studzimy.
krok 5
Bita śmietana: ubijamy ją na sztywno. Pod koniec dodajemy powoli zimną, rozpuszczoną żelatynę.
krok 6
Prażenie migdałów: płatki migdałów wrzucamy na gorącą suchą patelnię i prażymy je przez 2–3 minuty, cały czas mieszając.
krok 7
Układanie warstw: na dnie blachy układamy pierwszą warstwę herbatników. Na nie wykładamy masę budyniową. Następnie znowu układamy płasko herbatniki. Na to kładziemy masę toffi i ostatnią warstwę herbatników. Na koniec rozkładamy równo bitą śmietanę. Wierzch posypujemy prażonymi płatkami migdałów.
krok 8
Chłodzenie: ciasto toffi trzeba wstawić do lodówki na kilka godzin, aby stężało (czas podany w przepisie nie uwzględnia czasu chłodzenia ciasta).

