Bardziej kolorowa odmiana popularej zebry :)
Składniki:
Składniki:
- 1,5 szklanki cukru
- 4 jajka
- 2,5 szklanki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szklanka oleju
- szklanka ciepłej wody
- aromat rumowy
- 3 łyżki kakao
- 3 łyżki mąki
- 3 łyżki kisielu (wskazany malinowy, truskawkowy albo wiśniowy).
Kroki przygotowania:
Jajka ubić z cukrem, a następnie powoli dodawać przesianą przez sito mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Do powstałej masy wlewać naprzemiennie olej i wodę cały czas ubijając. Na koniec dodać aromat.
Kiedy masa będzie jednorodna ciasto podzielić na trzy części. Do jednej dodać kisiel, do drugiej kakao, a do trzeciej mąkę. Wszystkie porcje ciasta ponownie ubić.
Na blachę posmarowaną masłem i wysypaną tartą bułką kolejno wylewać warstwę ciasta ciemnego, białego, a na koniec różowego.
Piec 45 – 50 minut w temperaturze 180o C.
Wystudzone ciasto można udekorować cukrem pudrem lub czekoladową polewą.
1 z 1

ciasto_trojkolorowe
Ciasto trójkolorowe


