Ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi
Borówka amerykańska świetnie nadaje się do ciasta bo jest jędrna i pysznie smakuje :)
Składniki:
2,5 szklanki mąki
1 kostka masła bądź margaryny
2 opakowania borówek amerykańskich
1 szklanka cukru
4 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia
4 łyżeczki cukru waniliowego
Kroki przygotowania:
Masło roztapiamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
Borówki myjemy i pozostawiamy do osuszenia.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (termoobieg).
Jajka utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą pianę.
Dodajemy ostudzone masło a następnie stopniowo dodajemy mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy na jednolita masę.
Gotowe ciasto przelewamy do blachy wyłożonej papierem bądź wysmarowanej masłem.
Na ciasto równomiernie wysypujemy borówki, a następnie wstawiamy do piekarnika.
Pieczemy ok 45 min.
Upieczone ciasto możemy posypać cukrem pudrem bądź polać galaretką.
Smacznego!
1 z 1

ciasto_ucierane_z_borowkami_amerykanskimi
Ciasto ucierane z borówkami amerykańskimi


