
Ciasto w kształcie serca
- masło: 185 g
- kakao: 45 g
- jajka: 2 szt.
- cukier: 200 g
- mąka: 75 g
- orzechy włoskie: 100 g
- żółtko: 3 szt.
- mleko: 280 ml
- sok z cytryny: 1 szt.
- skórka z cytryny: 1 szt.
- żelatyna: 10 g
- śmietana 12%: 105 ml
- gorzka czekolada: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: masło (125 g) ubijamy, dosypując powoli kakao (30 g). Jajka ucieramy z cukrem(150 g) na puszystą masę, dodajemy masło kakaowe, przesianą mąkę i orzechy, dokładnie mieszamy. Tortownicę w kształcie serca smarujemy masłem, wlewamy ciasto i wstawiamy na 15–20 min do piekarnika nastawionego na temp. 180°C. Odstawiamy do wystudzenia.
krok 2
Na krem: żółtka ucieramy z cukrem. Mleko ze skórką cytrynową zagotowujemy. Skórkę wyjmujemy, przestudzone mleko wlewamy do żółtek, mieszając. Krem podgrzewamy na małym ogniu, już nie mieszając. Żelatynę mieszamy ze śmietanką. Gęsty krem zdejmujemy szybko z ognia, dodajemy śmietankę z żelatyną i mieszamy, aż się roztopi. Dodajemy sok z cytryny.
Ciasto polewamy kremem, studzimy i wstawiamy na 8 godz. do lodówki, a potem na 1 godz. do zamrażarki.
krok 3
Na polewę: mleko ze śmietanką zagotowujemy, zdejmujemy z ognia. Dodajemy kakao, startą czekoladę i powoli mieszamy. Studzimy i dodajemy masło w kawałkach.
krok 4
Formę z ciastem wstawiamy na chwilę do gorącej wody, wyjmujemy ciasto, polewamy czekoladą.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

