
Ciasto wegańskie z figami, bez pieczenia
- orzechy włoskie: 125 g
- migdały: 60 g
- wiórki kokosowe: 60 g
- figi: 90 g
- daktyle: 90 g
- woda: 8 ml
- cynamon: 3 g
- orzechy nerkowca: 90 g
- mleko kokosowe: 125 ml
- syrop klonowy: 20 g
- esencja waniliowa: 7 kropli
- wiórki kokosowe: 45 g
Sposób przygotowania
krok 1
Spód: wszystkie składniki łączymy w malakserze i miksujemy, aż mieszanina zacznie się kleić między palcami. Płaską blachę o wym. 10,5x20,5 cm wylepiamy folią, przekładamy masę do formy, ostrożnie rozprowadzamy, mocno przyciskając płaską łopatką, aż spód będzie wyrównany. Wstawiamy do zamrażarki.
krok 2
Krem: namoczone i osączone orzechy nerkowca przekładamy do malaksera, miksujemy kilka minut. Następnie powoli dodajemy mleko kokosowe, syrop klonowy i esencję waniliową. Miksujemy, aż mieszanina stanie się bardzo gładka i kremowa. Dodajemy wiórki kokosowe i pulsacyjnie łączymy.
krok 3
Orzechowy spód wyjmujemy z zamrażarki, rozsmarowujemy na nim równą warstwą krem kokosowo-orzechowy. Wstawiamy do lodówki na 2 godz., aby krem stężał. Bazę możemy przechowywać w zamrażarce, wyjmujemy na 15 min przed podaniem. Dekorujemy plasterkami świeżych fig.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2015

