
Ciasto wiśniowe w formie piramidy
- wiśnie: 500 g
- cukier drobny: 100 g
- ekstrakt waniliowy: 15 ml
- masło: 250 g
- sól: 3 g
- cukier puder: 285 g
- kwaśna śmietana: 200 g
- mąka: 400 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- śmietana 36%: 800 ml
- cukier waniliowy: 15 g
- gorzka czekolada: 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wiśnie przesypujemy cukrem i mieszamy z wanilią. Odstawiamy na 1 godz. Masło ucieramy z solą na krem. Powoli dosypujemy cukier i dalej ucieramy. Dodajemy śmietanę i mąkę z proszkiem do pieczenia. Zagniatamy. Owijamy folią, trzymamy w lodówce min. 2 godz.
krok 2
Ciasto dzielimy na 15 części, każdą rozwałkowujemy na prostokąt o wym. ok. 20 x 7 cm. Na środku każdego takiego prostokąta kładziemy po ok. 10 wiśni, zlepiamy nad nimi boki ciasta, tworząc rulon. Przekładamy je zlepieniem do dołu na blachę przykrytą pergaminem. Wstawiamy na 15–20 min do piekarnika rozgrzanego do temp. 200ºC. Studzimy.
krok 3
Zimną kremówkę ubijamy na krem z cukrem pudrem (225 g) i waniliowym. 5 upieczonych rulonów układamy na paterze obok siebie, w niewielkiej odległości, pokrywamy warstwą bitej śmietany, kładziemy 4 rulony, przykrywamy śmietaną, następnie 3 i śmietanę, oraz 2 i 1 i śmietanę, tworząc piramidę.
krok 4
Wierzch piramidy oprószamy startą czekoladą. Wstawiamy do lodówki na 3 godz. Kroimy na duże trójkąty.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 7/2018

