Reklama

Ciasto z agrestem i pianką budyniową to pyszny pomysł na letni deser. Połączenie maślanego spodu, słodko-kwaśnych owoców, puszystej bezy i posypki z kruchego ciasta oczaruje wszystkie łasuchy, zarówno małe, jak i duże. To efektowny deser, który można podawać na kameralny podwieczorek lub przyrządzić na spotkanie w szerszym gronie. Zobaczcie nasz sprawdzony przepis na ciasto agrestowe.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: agrest oczyszczamy z ogonków, myjemy i osuszamy, a następnie mieszamy z mąką ziemniaczaną. Starannie oddzielamy białka od żółtek. Tortownicę o średnicy 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.

  • krok 2

    Ciasto: na blat kuchenny lub stolnicę przesypujemy mąkę pszenną, proszek do pieczenia i 80 g cukru pudru. Masło kroimy w kostkę i rozcieramy palcami z suchymi składnikami do powstania kruszonki. Dodajemy żółtka i śmietanę. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto. Dzielimy je na 2 części (jedna powinna być trochę większa od drugiej), zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

  • krok 3

    Spód: większą część kruchego ciasta rozwałkowujemy i układamy w tortownicy. Wkładamy ją do piekarnika rozgrzanego do 200°C na 15 minut lub do momentu, kiedy spód lekko się zarumieni. Wyjmujemy go i posypujemy bułką tartą.

  • krok 4

    Pianka: białka ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier puder (120 g), cały czas miksując. Na koniec wsypujemy budyń śmietankowy. Mieszamy masę szpatułką, aż wszystkie składniki dokładnie się połączą.

  • krok 5

    Ciasto z agrestem: na podpieczonym kruchym spodzie umieszczamy owoce. Następnie wykładamy piankę budyniową. Wyrównujemy ją szpatułką. Rozdrabniamy w palcach pozostałe kruche ciasto i posypujemy nim wierzch bezy. Pieczemy deser w 180°C przez 45 minut. Studzimy go i dekorujemy cukrem pudrem.

Porady:

  • W przepisie wykorzystaliśmy czerwony agrest, ale można też użyć innych odmian. Owoc ten dojrzewa w połowie lipca, a jego słodko-kwaśny smak sprawdza się w różnego rodzaju wypiekach i przetworach.
  • Osoby, które dbają o linię i chcą nieco odchudzić ten przepis, mogą zastąpić cukier ksylitolem, erytrytolem lub stewią. Dzięki tej prostej zamianie placek z agrestem będzie równie słodki i smaczny, a jednocześnie uboższy w kalorie.
  • Poza sezonem na świeże owoce możemy przyrządzić ciasto z agrestem mrożonym lub z kompotu. To świetny pomysł na przywołanie smaków lata zimową porą.
  • Jeśli zauważymy, że nasze warstwowe ciasto agrestowe za bardzo brązowieje z wierzchu, możemy przykryć je folią aluminiową. W ten sposób ochronimy kruszonkę przed wysuszeniem, a jednocześnie upewnimy się, że pozostałe warstwy dobrze się upieką.
  • Kruche ciasto można ułożyć przed rozwałkowaniem między dwoma kawałkami folii spożywczej. Nie będzie się wtedy przyklejać do blatu i wałka. Z łatwością przeniesiemy je na dno tortownicy i oszczędzimy sobie sprzątania przestrzeni roboczej.
  • Do ciasta, które ścieramy na wierzch, można dodać pokruszone orzechy włoskie, mielone migdały lub wiórki kokosowe. Tak przygotowana orzechowa kruszonka będzie nie tylko doskonale smakowała i pachniała, ale także pięknie wyglądała.
  • Ciasto z agrestem i bezą najlepiej smakuje z dodatkiem cukru pudru, ale można je też udekorować lukrem lub polewą czekoladową.
  • Zamiast kruszonki na górze możemy też wyczarować uroczą kratkę. Wystarczy rozwałkować ostatnią porcję ciasta, wyciąć z niej długie, wąskie pasy, a następnie ułożyć je na cieście naprzemiennie wzdłuż i wszerz.

Notka redakcyjna:

Kruche ciasto z agrestem i pianką – dodatki

Podstawowy przepis na ciasto z agrestem możemy wzbogacić za pomocą różnych smaków i aromatów. Sprawdzonym dodatkiem, który zawsze dobrze komponuje się z tymi słodko-kwaśnymi owocami, są przyprawy korzenne. Agrest świetnie smakuje doprawiony cynamonem, kardamonem lub goździkami. Warto połączyć go z cytrusowymi elementami, na przykład skórką otartą z pomarańczy. Fantastycznym dodatkiem będzie też wanilia. Możemy użyć ziarenek wydrążonych z ususzonej laski, kilku kropli płynnej esencji lub łyżki aromatyzowanego cukru.

Do agrestowej masy warto też dodać bakalie i orzechy. Kwaśny smak owoców doskonale zrównoważą rodzynki i daktyle oraz suszone morele, śliwki lub żurawina. Agrest smacznie wypada również zmieszany z innymi sezonowymi rarytasami. Najsmaczniejsze połączenie tworzy z malinami, truskawkami, wiśniami i czereśniami.

Inne pomysły na ciasto z agrestem

Szybkie ciasto agrestowe można przygotować na wiele sposobów. Ten deser doczekał się już kilku modyfikacji, które różnią się smakiem i strukturą. Dużą popularnością cieszy się przepis na ciasto z agrestem i galaretką. Owoce utrwalone w żelatynowej otoczce mogą znajdować się na wierzchu wypieku lub, podobnie jak u nas, oddzielać spód od lekkiej bezy. Jeśli zależy nam na czasie, możemy zrobić deser na gotowym cieście francuskim lub na błyskawicznym ucieranym placku. Miłośnicy czekoladowych wypieków na pewno z chęcią dodadzą do kruchego spodu gorzkie kakao w proszku. Jakimi jeszcze wersjami tego ciasta można się zainspirować?

  • ciasto z agrestem i budyniem – co prawda w naszej wersji wypieku także znajduje się ten składnik, ale dodajemy go do pianki, żeby ją ustabilizować i nadać jej waniliowy aromat. Placek agrestowy można natomiast przyrządzić też w taki sposób, żeby gęsty, kremowy budyń tworzył oddzielną warstwę spoczywającą na kruchym cieście.
  • ciasto agrestowe na biszkopcie – poezję smaków tworzą tutaj puszysty spód (jasny lub czekoladowy), słodko-kwaśne owoce oraz masa budyniowa lub śmietankowa pianka. To coś dla miłośników klasycznych warstwowych ciast i tortów.
  • szybkie ciasto z agrestem bez pieczenia – na spodzie z biszkoptów lub pokruszonych herbatników. Główne role odgrywają tutaj śmietanowy krem przypominający konsystencją sernik na zimno oraz wierzchnia warstwa z owoców zamkniętych w słodkiej galaretce.

Co można zrobić z agrestu?

Ciasto z agrestem i bezą to nie wszystko. Z sezonowych, kwaskowych owoców można bowiem przygotować wiele innych słodkości, takich jak sernik z agrestem, krucha tarta lub deser na zimno w stylu panna cotta lub parfait. Można też przygotować mus lub smoothie oraz domowe lody i sorbety. Smak lata, który zrywamy z krzaczków w połowie lipca, można też zamknąć w słoiczkach lub butelkach i zrobić:

  • dżem z agrestu – sprawdzi się nie tylko na kanapki lub jako nadzienie do naleśników i dodatek ciast, ale także do dań na słono. W wersji wytrawnej warto podawać go do pieczonych i grillowanych mięs, a na zimno jako dodatek do deski serów i wędlin.
  • agrestówkę – owoce warto macerować z dodatkiem wanilii i imbiru. Nalewka z agrestu spożywana w umiarkowanych ilościach ma szereg prozdrowotnych właściwości. Można sączyć ją w leniwe zimowe popołudnia i cieszyć się wspomnieniem lata.
  • kompot z agrestu – chociaż mniej popularny niż napój z truskawek lub rabarbaru, doskonale pasuje do obiadu w środku lata. To także rozgrzewający dodatek na zimne dni. Warto mieć go w swojej spiżarni przez cały rok.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama