Reklama

Ciasto filo z botwiną i serem jest odświeżająco cytrynowe, wypełnione kremową ricottą i słonym serem feta. Bazą nadzienia są słodkawe, młode liście i korzenie buraka, smażone z porem i cebulką, podkręcone aromatycznymi nasionami kopru włoskiego i kminkiem. Całość podana w wykwintnym opakowaniu z cienkiego, przyjemnie listkującego ciasta – koniecznie z dodatkiem świeżej sałaty lub sosem ogórkowym. Ciasto filo z botwiną i serem to przepis obowiązkowy, musicie go spróbować.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal454
  • tłuszcz25g
  • tłuszcz nasycony12g
  • węglowodany33g
  • cukry5g
  • błonnik4g
  • białko22g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Pora tniemy na plasterki, następnie przekładamy na sito i płuczemy pod bieżącą wodą. Pozostawiamy na chwilę do osuszenia. Czosnek i cebulę obieramy z łupin, siekamy ją na cienkie krążki, a ząbki przeciskamy przez praskę.

  • krok 2

    Papryczkę chili (najlepsza będzie zielona) myjemy, rozcinamy i usuwamy gniazdo nasienne. Miąższ siekamy w kosteczkę. Natkę pietruszki kroimy na drobno. Świeżą cytrynę parzymy, myjemy, następnie rozcinamy na pół i wyciskamy z niej sok (możemy wcześniej owoc rolować w dłoniach, dzięki temu wydobędziemy więcej soku). Kiszoną cytrynę rozdrabniamy nożem.

  • krok 3

    Serek ricotta wykładamy na sitko i odsączamy z serwatki przez 5 minut. Botwinę dokładnie płuczemy w zimnej wodzie, osuszamy na bawełnianej ściereczce, a następnie kroimy na niewielkie kawałki o wielkości ok. 1 cm.

  • krok 4

    Do dużego woka wlewamy oliwę z oliwek i ustawiamy na średniej mocy palnika. Gdy tłuszcz będzie rozgrzany, dodajemy por, cebulę, czosnek, chili i kiszoną cytrynę. Przyprawiamy kminkiem, dużą szczyptą soli, nasionami kopru włoskiego i smażymy przez ok. 10 minut, aż warzywa zmiękną. Następnie dorzucamy botwinkę, natkę pietruszki oraz sok z cytryny i smażymy przez 3-4 minuty, aż liście zmniejszą swoją objętość. Pozostawiamy do ostygnięcia.

  • krok 5

    Do sporej miski wbijamy jajka i ubijamy do powstania puszystej masy. Następnie wrzucamy ricottę i ser feta, dokładnie mieszamy. Dodajemy szczyptę gałki muszkatołowej i usmażone warzywa (warto odsączyć z nich pozostałą wodę, w przeciwnym razie spód ciasta może być wilgotny i niedopieczony) i mieszamy, aż wszystko się ze sobą połączy.

  • krok 6

    Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 190°C (170°C z termoobiegiem). Głęboką formę o średnicy ok. 20 cm smarujemy olejem rzepakowym lub słonecznikowym. Środek wykładamy arkuszem ciasta filo, dociskając je do dna i boków (powinno wystawać sporo poza krawędź formy). Smarujemy odrobiną oleju rzepakowego i kładziemy kolejną warstwę ciasta. Każdy arkusz powinien być położony w poprzek poprzedniej warstwy, a czynność powtarzamy, aż dno i boki będą równomiernie przykryte.

  • krok 7

    Nadzieniem z serkami i botwiną wypełniamy formę, następnie przykrywamy wierzch ciastem, które wystaje poza krawędź i smarujemy je olejem. Całość posypujemy odrobiną kopru włoskiego i wstawiamy do piekarnika na 50 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Gdy będzie gotowe, studzimy je do temperatury pokojowej, a następnie chłodzimy w lodówce.

  • krok 8

    Ciasto filo z botwiną i serem podajemy dobrze schłodzone, pokrojone na trójkąty, z dodatkiem np. sosu ogórkowego. Dobrze smakować będzie również ze świeżą sałatą.

    Źródło: serwis partnerski, www.BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama