
Ciasto z borówkami amerykańskimi
- mąka: 340 g
- cukier: 157 g
- sól morska: 5 g
- masło: 200 g
- margaryna: 45 g
- woda: 90 ml
- ocet winny: 30 ml
- borówki amerykańskie: 1 kg
- skórka z cytryny: 1 szt.
- sok z cytryny: 15 ml
- cukier waniliowy: 1 szt.
- maślanka: 100 g
- cukier puder: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Na ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy (cukier 20 g, masło 200 g). Ciasto dzielimy na dwie części, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min.
krok 2
Borówki mieszamy z cukrem (150 g, mąką 30 g), sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem waniliowym.
krok 3
Schłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i pierwszą część rozwałkowujemy tak, aby wystarczyło na wyłożenie dna i boków formy o śr. 22–23 cm. Na tak przygotowany spód wykładamy wszystkie owoce.
krok 4
Drugą część ciasta rozwałkowujemy – na tyle, aby wystarczyło na przykrycie całości i sklejenie na brzegach. Zanim wierzch położymy na owocach, możemy w nim wyciąć niewielkie dekoracyjne otworki w kształcie serduszek lub kwiatków.
krok 5
Ciasto smarujemy maślanką i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.
krok 6
Po upływie 50 min warto sprawdzić, czy jest ładnie zarumienione.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

