Reklama

Prosty wypiek bez jajek - oczaruje owocowym wypełnieniem aż po brzegi! Ciasto z borówkami amerykańskimi smakuje nie tylko latem!

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Na ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy (cukier 20 g, masło 200 g). Ciasto dzielimy na dwie części, lekko spłaszczamy, owijamy folią spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na ok. 30 min.

  • krok 2

    Borówki mieszamy z cukrem (150 g, mąką 30 g), sokiem i skórką z cytryny oraz cukrem waniliowym.

  • krok 3

    Schłodzone ciasto wyjmujemy z zamrażalnika i pierwszą część rozwałkowujemy tak, aby wystarczyło na wyłożenie dna i boków formy o śr. 22–23 cm. Na tak przygotowany spód wykładamy wszystkie owoce.

  • krok 4

    Drugą część ciasta rozwałkowujemy – na tyle, aby wystarczyło na przykrycie całości i sklejenie na brzegach. Zanim wierzch położymy na owocach, możemy w nim wyciąć niewielkie dekoracyjne otworki w kształcie serduszek lub kwiatków.

  • krok 5

    Ciasto smarujemy maślanką i posypujemy cukrem kryształem. Pieczemy ok. 1 godz. w piekarniku rozgrzanym do temp. 180°C.

  • krok 6

    Po upływie 50 min warto sprawdzić, czy jest ładnie zarumienione.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama