
Ciasto z malinami i budyniem
- mąka pszenna: 300 g
- cukier: 180 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- masło: 200 g
- jajka: 1 szt.
- mleko: 500 g
- budyń waniliowy: 40 g
- maliny: 500 g
- cukier puder: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Zagniatanie ciasta: mąkę przesiewamy na stolnicę, mieszamy z cukrem (120 g) i proszkiem do pieczenia. Dodajemy zimne masło i siekamy je nożem na mniejsze kawałki. Formujemy stożek, robimy wgłębienie i wbijamy w nie jajo. Szybko zagniatamy ciasto w kulę, owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na 30 min.
krok 2
Budyń: do szklanki odlewamy 50 ml mleka, a pozostałe wstawiamy do zagotowania. W zimnym mleku mieszamy budyń w proszku z cukrem (60 g). Dodajemy do gorącego mleka, gdy zacznie wrzeć. Podgrzewamy jeszcze przez chwilę (ok. 1 min) i mieszamy do uzyskania gładkiej i gęstej konsystencji.
krok 3
Przygotowanie do pieczenia: wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na dwie części (⅔ i ⅓). Mniejszą odkładamy do lodówki, a większą wylepiamy dno prostokątnej formy o wielkości 20×30 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180°C.
krok 4
Pieczenie spodu: blachę z przygotowanym ciastem wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 15 min.
krok 5
Dodatki: na podpieczony spód rozkładamy ugotowany budyń, a na nim układamy maliny. Wyjmujemy odłożone ciasto z lodówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach, pokrywając kruszonką całą powierzchnię ciasta.
krok 6
Pieczenie całości: ciasto z malinami i budyniem wstawiamy do piekarnika na 45 min.
krok 7
Podawanie: wypiek po przestudzeniu posypujemy cukrem pudrem.

