
Ciasto z truskawkami i budyniem
- mąka pszenna: 300 g
- jajka: 1 szt.
- cukier: 105 g
- masło: 200 g
- proszek do pieczenia: 7 g
- sól: 3 g
- truskawki: 500 g
- mąka ziemniaczana: 35 g
- budyń waniliowy: 70 g
- cukier waniliowy: 5 g
- mleko: 750 ml
- cukier puder: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: blaszkę o wymiarach 20x30 cm wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy ją masłem i wysypujemy bułką tartą. Włączamy piekarnik i nagrzewamy go do 180 stopni Celsjusza.
krok 2
Ciasto kruche: do miski wsypujemy mąkę, sól, proszek do pieczenia i 100 g cukru. Masło kroimy w kostkę i dodajemy do miski. Szybko zagniatamy lub mieszamy mikserem ze specjalną końcówką, tylko do połączenia składników. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto w jednolitą kulę. Dzielimy je na pół, część przekładamy do lodówki, pozostałą wykładamy formę. Można je rozwałkować i przenieść do blaszki lub porwać bądź pokroić na mniejsze kawałki i wylepić spód. Na koniec ciasto nakłuwamy widelcem.
krok 3
Budyń waniliowy bez cukru: mieszamy go dokładnie w połowie mleka, a drugą połowę podgrzewamy w rondelku z 50 gramami cukru i 5 g cukru wanilinowego. Do gorącego mleka wlewamy rozpuszczony budyń i energicznie mieszamy, żeby nie powstały grudki. Podgrzewamy jeszcze chwilę, ciągle mieszając. Gotowy budyń zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia.
krok 4
Truskawki: myjemy je w zimnej, bieżącej wodzie. Osuszamy je, usuwamy szypułki. A następnie kroimy je na mniejsze kawałki, bardzo drobne owoce możemy zostawić w całości. Przekładamy je do miski, dosypujemy mąkę ziemniaczaną i mieszamy.
krok 5
Ciasto z truskawkami i budyniem: na kruchy spód wykładamy truskawki z mąką ziemniaczaną, na nie wylewamy gorący budyń. Z lodówki wyjmujemy pozostałą część kruchego ciasta, ścieramy je na wierzch na tarce o dużych oczkach.
krok 6
Pieczenie: ciasto z truskawkami i budyniem wkładamy do piekarnika na 40 minut. Gdy uzyska złoty kolor, wyjmujemy i zostawiamy do ostudzenia.
krok 7
Podanie: przestudzone ciasto z truskawkami obsypujemy cukrem pudrem.

