Porady:
- Ciasto z ciecierzycy możemy upiec również w tortownicy, keksówce, a nawet w foremkach na muffiny.
- Cukier bez problemu zastąpimy erytrolem, ksylitolem, miodem bądź syropem z agawy. Należy jednak mieć na uwadze, że każdy z tych składników nieco różni się od siebie smakiem, a także odczuciem słodkości.
- Jeśli nie udało nam się kupić ciecierzycy w puszce, warto wtedy sięgnąć po suchą. W takiej sytuacji należy moczyć ją przez 12 godzin w wodzie, a następnie ugotować i ostudzić.
- W wersji wegańskiej jajka zamieniamy na banana. Polecamy wtedy dodać trochę mniej cukru. Oprócz tego pysznego owocu świetnie sprawdzi się również masło orzechowe.
- Zamiast kakao, możemy dodać rozpuszczoną gorzką czekoladę. Deser w takim wydaniu będzie odznaczał się wyjątkowo intensywnym smakiem i aromatem.
- Do przygotowania ciasta najlepiej wybrać błyskawiczne płatki owsiane. Są one wyjątkowo delikatne i szybko chłoną wodę.
- Tuż przed wstawieniem ciasta do piekarnika, możemy posypać je płatkami migdałów. Tak przygotowany deser będzie wspaniale prezentować się na stole.
Notka redakcyjna:
Ciasto z ciecierzycy – z czym je podać?
Ciasto z ciecierzycy to elegancki czekoladowy wypiek, który świetnie sprawdzi się do popołudniowej kawy lub herbaty. Jeśli chcemy, możemy go również z łatwością udekorować. Warto wtedy przygotować:
- polewę czekoladową – wykonamy ją na bazie gorzkiej czekolady, masła, mleka i cukru. Oblane polewą ciasto, polecamy posypać prażonymi orzechami laskowymi, ziemnymi, migdałami lub pistacjami,
- cukier puder – wystarczy posypać nim ostudzony wypiek. To uniwersalny sposób na prostą i smaczną dekorację,
- bitą śmietanę – wyczarujemy ją z tylko dwóch składników: śmietanki kremówki i cukru pudru. Jeśli chcemy, żeby była nieco sztywniejsza, możemy połączyć ją z serkiem mascarpone. Taki krem śmietankowy wspaniale komponuje się ze świeżymi owocami, np. z truskawkami, malinami, wiśniami,
- polewę kakaową – podobna do tej czekoladowej, ale jest nieco rzadsza w konsystencji i powstaje na bazie kakao,
- krem z kinder bueno – to fantastyczny dodatek do kanapek, naleśników i deserów, który smakiem przypomina popularne, czekoladowe batoniki. Skrywa w sobie duże ilości orzechów laskowych, wanilię, masło i mleko. Rewelacyjnie sprawdzi się na cieście z ciecierzycy,
- dżem – najlepiej użyć domowego przetworu, który przygotowaliśmy ze swoich ulubionych owoców.
Ciasto z ciecierzycy bez pieczenia
Okazuje się, że ciasto z ciecierzycy możemy także wykonać bez pieczenia. To świetny pomysł dla wszystkich osób, które nie mają piekarnika. Ponadto nie ma w nim jajek, więc swobodnie mogą po niego sięgać weganie. Deser w takim wydaniu jest nie tylko smaczny, ale również bardzo sycący. Przygotujemy go na bazie ciecierzycy, bananów, kakao, rozpuszczonej czekolady, śliwek i masła orzechowego. Wszystkie składniki łączymy ze sobą za pomocą blendera. Powinna powstać masa o jednolitej konsystencji. Następnie przekładamy ją do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Całość schładzamy w lodówce przez około 5 godzin. Gotowy deser dekorujemy wedle uznania.