Reklama

Klasyczne ciasto z jabłkami i krusznką.

Składniki:

SKŁADNIKI NA NADZIENIE:
5 średnich jabłek, najlepiej kwaśnych
1 ½ łyżki masła
½ łyżeczki cynamonu
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
185 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
127 g masła, miękkiego
140 g cukru
SKŁADNIKI NA CIASTO:
100 g masła, miękkiego
112 g cukru
1 jajko
150 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mleka

Kroki przygotowania:

Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałeczki, przesypujemy do garnuszka dodając masło i cynamon. Gotujemy na średnim ogniu przez ok. 5 min. i chłodzimy. Składniki na kruszonkę przekładamy do miseczki i łączmy ręcznie do uzyskania grudkowej konsystencji.
Wcześniej przygotowane masło na ciasto ubijamy razem z cukrem na jasną, puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i łączmy. Mąkę przesiewamy i dodajemy do masy razem z proszkiem do pieczenia. Miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy, pod koniec dodajemy łyżkę mleka. Tortownicę o śr. 26 cm. Smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą, przekładamy przygotowaną masę na ciasto ( dosyć ciężko się ją rozsmarowuje i w tym celu można użyć łyżki moczonej w wodzie ), wysypujemy jabłka i posypujemy kruszonką. Pieczemy w temp. 160 C przez 40 min. do lekko złotej skórki. Studzimy, podajemy z bitą śmietaną lub lodami. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama