
Ciasto z jagodami
- mąka pszenna: 320 g
- jagody: 150 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- soda oczyszczona: 4 g
- jajka: 5 szt.
- cukier: 70 g
- olej: 60 ml
- mleko: 125 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka i mleko wyjmujemy z lodówki. Odstawiamy je na blat, żeby nabrały temperatury pokojowej. Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Formę o wymiarach 18x30 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Jagody: myjemy je pod bieżącą, zimną wodą, a następnie osuszamy ręcznikiem papierowym.
krok 3
Mąka pszenna: przesiewamy ją do głębokiego naczynia. Dodajemy proszek do pieczenia oraz sodę. Składniki dokładnie mieszamy ze sobą.
krok 4
Ciasto: jajka wbijamy do dużej miski. Wsypujemy cukier. Ubijamy składniki przez kilka minut. Gdy uzyskamy jasną, puszystą masę, powoli wlewamy olej. Na końcu dodajemy mleko oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie mieszamy, aż składniki się połączą.
krok 5
Ciasto z jagodami: gotową masę wylewamy do formy i dekorujemy ją z wierzchu owocami. Całość pieczemy przez ok. 40 minut.

