Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 40 minut
Porcja: 410 kcal
Składniki na 6–8 porcji
Składniki:
CIASTO:
15 dag masy marcepanowej
15 dag masła
4 łyżki cukru
15 dag mąki
2 jajka
2 łyżki śmietany
1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE:
10 jabłek
sok z 1 cytryny
2 łyżki masła
3 łyżki dżemu morelowego
2 łyżki calvadosu
2 łyżki płatków migdałowych
cukier puder
Kroki przygotowania:
Ciasto: masę marcepanową pokroić, posiekać z masłem, cukrem, jajkami. Dodać mąkę wymieszaną
z proszkiem do pieczenia, śmietanę i wyrobić.
Nadzienie: jabłka obrać, przepołowić, usunąć gniazda nasienne. Do garnka wlać pół litra wody i sok z cytryny. Zagotować. Włożyć jabłka, doprowadzić do wrzenia.
Natłuszczoną formę wylepić ciastem. Ułożyć na nim jabłka przekrojem do góry, polać roztopionym masłem. Piec ok. 40 min w temp. 180°C. Jeśli za szybko się zrumieni, przykryć folią aluminiową.
Dżem morelowy podgrzać, przetrzeć przez sitko. Dodać calvados, wymieszać. Rozsmarować na cieście 5 minut przed końcem pieczenia. Gotowe posypać cukrem i płatkami migdałowymi.


