Ciasto z migdałami i miodem
Przepis na ciasto z migdałami i miodem
Składniki:
4 szklanki mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
szklanka cukru pudru
1 i 1/2 kostki masła
6 jajek
2 łyżki kwaśnej śmietany
tłuszcz do smarowania blachy
1 kg jabłek
łyżka soku z cytryny
6 dag masła
12 dag cukru
budyń waniliowy
2 łyżki mleka
łyżka miodu
6 dag płatków migdałowych
Kroki przygotowania:
■ Wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i cukier puder, przesiać. Dodać schłodzone masło, żółtka,
śmietanę. Zagnieść ciasto, zawinąć w folię i włożyć na godzinę do lodówki.
■ Ciastem wylepić natłuszczoną blachę, piec przez 10 min w 180°C. Obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych jabłka pokroić w kostkę. Skropić sokiem z cytryny, dodać 5 dag masła i połowę cukru, dusić razem przez 10 min. Wymieszać z proszkiem budyniowym. Pozostałe masło i cukier utrzeć z mlekiem
i miodem, zagotować, dodać migdały. Na ciasto wyłożyć jabłka oraz masę. Piec przez 45 min w temp. 180°C.
Jak wykorzystać białka?
Można przełożyć je do pojemniczka i zamrozić (przydadzą się do innego wypieku) lub ubić i wymieszać np. z owocowym twarożkiem – powstanie lekki, puszysty deser.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend !
Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!


