
Ciasto z mikrofalówki
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- mąka pszenna: 50 g
- proszek do pieczenia: 2 g
- soda oczyszczona: 2 g
- cukier puder: 48 g
- kakao: 16 g
- jajka: 1 szt.
- mleko: 45 ml
- olej rzepakowy: 45 ml
- czekolada deserowa: 10 g
- orzechy włoskie: 10 g
- esencja waniliowa: 5 kropli
- rodzynki: 10 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal:1117
- tłuszcz:47 g
- węglowodany:146 g
- błonnik:8 g
- białko:23 g
Sposób przygotowania
krok 1
Składniki suche: do dużego kubka wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder oraz 2 łyżki kakao. Mieszamy dokładnie.
krok 2
Jajko: dodajemy 1 jajko i mieszamy na tyle dokładnie, na ile to możliwe.
krok 3
Pozostałe składniki: dodajemy mleko (45 ml), olej roślinny (rzepakowy lub słonecznikowy) (45 ml) i kilka kropli esencji waniliowej. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy około 30 g kawałków czekolady (2 łyżki), orzechów i rodzynek. Ponownie mieszamy.
krok 4
Pieczenie: kubek z przygotowaną masą umieszczamy na środku kuchenki mikrofalowej, ustawiamy maksymalną moc i pieczemy przez 1,5–2 minuty do momentu, gdy ciasto z mikrofalówki przestanie rosnąć.

