Reklama

Ciasto z mikrofalówki to świetny patent na szybki deser, wystarczy zaledwie 7 minut, żeby cieszyć się tym wyjątkowym wypiekiem. Sprawdzi się idealnie, gdy mamy mało czasu i wielką ochotę na coś słodkiego. Do tego wykonanie jest niezwykle proste i poradzą sobie z nim nawet dzieci. Polecamy podawać je z gałką lodów waniliowych lub polane sosem karmelowym. Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis na ciasto z mikrofali.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal:1117
  • tłuszcz:47 g
  • węglowodany:146 g
  • błonnik:8 g
  • białko:23 g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Składniki suche: do dużego kubka wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier puder oraz 2 łyżki kakao. Mieszamy dokładnie.

  • krok 2

    Jajko: dodajemy 1 jajko i mieszamy na tyle dokładnie, na ile to możliwe.

  • krok 3

    Pozostałe składniki: dodajemy mleko (45 ml), olej roślinny (rzepakowy lub słonecznikowy) (45 ml) i kilka kropli esencji waniliowej. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Na koniec dodajemy około 30 g kawałków czekolady (2 łyżki), orzechów i rodzynek. Ponownie mieszamy.

  • krok 4

    Pieczenie: kubek z przygotowaną masą umieszczamy na środku kuchenki mikrofalowej, ustawiamy maksymalną moc i pieczemy przez 1,5–2 minuty do momentu, gdy ciasto z mikrofalówki przestanie rosnąć.

Porady:

  • Warto poszukać jak największego kubka do wypieku ciasta z mikrofalówki. Im będzie większy, tym mniejsze ryzyko, że ciasto wyleje się podczas pieczenia.
  • Szybkie ciasto z mikrofali najlepiej smakuje podane zaraz po upieczeniu, zwłaszcza w towarzystwie gałki lodów waniliowych.
  • Bakalie w cieście możemy pominąć lub modyfikować w zależności od własnych upodobań, warto jednak trzymać się podanej w przepisie ilości.
  • Ciasto z mikrofalówki smakuje wyśmienicie przyprawione szczyptą cynamonu.
  • Esencję waniliową można zastąpić miętową lub pomarańczową.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama