
Babka kokosowa
- masło: 250 g
- cukier: 200 g
- ekstrakt waniliowy: 3 ml
- mąka pszenna: 300 g
- mleko kokosowe: 250 ml
- wiórki kokosowe: 120 g
- jajka: 4 szt.
- proszek do pieczenia: 8 g
- cukier puder: 170 g
- sok z cytryny: 20 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka i masło wyjmujemy wcześniej z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę otoczenia. Piekarnik nastawiamy na 160°C. Dużą foremkę na babkę z kominem smarujemy odrobiną oleju i oprószamy mąką.
krok 2
Masa: miękkie masło ucieramy z cukrem i ekstraktem waniliowym. Miksujemy dosyć długo, tak żeby powstała puszysta, jasna masa. Dodajemy po jednym jajku, cały czas mieszając. Zmniejszamy obroty i dolewamy 200 ml mleka, a następnie wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia i 90 g wiórków kokosowych.
krok 3
Pieczenie: masę przelewamy do przygotowanej formy i wstawiamy do piekarnika na 45 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Wyjmujemy je na blat kuchenny i studzimy.
krok 4
Lukier: cukier puder przesiewamy przez sitko. Mieszamy go z pozostałym mlekiem kokosowym i sokiem z cytryny na gładką polewę.
krok 5
Babka kokosowa: wystudzone ciasto wyjmujemy ostrożnie z foremki i układamy na paterze. Polewamy je lukrem i posypujemy pozostałymi wiórkami kokosowymi.

