Reklama

Szybkie, proste i bardzo smaczne ciasto z owocami. Jakimi? Można dodać owoce, na które właśnie jest sezon. Ciasto z owocami najlepiej smakuje po lekkim przestudzeniu. Można udekorować cukrem pudrem.

Składniki:

4 jajka
2 szklanki mąki
1 szklanki cukru
margaryna do pieczenia lub masło (1 kostka)
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
owoce

Kroki przygotowania:

Ubić pianę z białek, dodać cukier, na końcu żółtka, taką masę wymieszać z mąką i proszkiem do pieczenia. Wlać ciepłą, rozpuszczoną margarynę lub masło, wszystko wymieszać. Na wysmarowaną tłuszczem i posypaną bułką tartą blaszkę wylać ciasto i dość grubą warstwą nałożyć owoce, piec w średnio nagrzanym piekarniku około 40 minut, aż zacznie się rumienić.
To ciasto z owocami robię najczęściej z jabłkami, truskawkami lub gruszkami.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama