
Ciasto z owocami lata
- jajka: 3 szt.
- cukier: 220 g
- mąka krupczatka: 360 g
- proszek do pieczenia: 15 g
- sól: 1 szczypta
- bita śmietana: 215 ml
- masło: 12 g
- maliny: 150 g
- wiśnie: 150 g
- czerwona porzeczka: 150 g
- cukier puder: 30 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal3519
- tłuszcz87g
- węglowodany585g
- błonnik12g
- białko85g
Sposób przygotowania
krok 1
Piekarnik: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.
krok 2
Jajka i cukier: jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się prawie biała.
krok 3
Mąka i śmietana: mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do drugiej miski. Partiami dodajemy do masy jajecznej - miksujemy. Powoli dDolewamy śmietanę i mieszamy dokładnie.
krok 4
Forma do ciasta: smarujemy ją niewielką ilością masła i oprószamy mąką, a następnie wlewamy do środka ciasto.
krok 5
Owoce: ostrożnie układamy je na wierzchu ciasta i całość pieczemy przez około 25 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności wydłużamy czas pieczenia. Może to być konieczne przy małych formach do ciasta, gdzie warstwa ciasta będzie grubsza.
krok 6
Studzenie: ciasto z owocami lata wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec posypujemy przesianym cukrem pudrem.

