Reklama

Ciasto z owocami lata jest tak pyszne, że po prostu rozpływa się w ustach. Piecze się je ekspresowo, bo w zaledwie 25 minut. Świetnie smakuje zarówno z wiśniami, porzeczkami, jak i z jagodami czy malinami. Idealne na lato, kiedy to świeżych owoców wokół mamy w bród. Delikatne słodkie ciasto wspaniale komponuje się z soczystymi, lekko kwaskowymi owocami. Poniżej znajdziecie przepis na szybkie ciasto z owocami lata.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal3519
  • tłuszcz87g
  • węglowodany585g
  • błonnik12g
  • białko85g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Piekarnik: rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180°C.

  • krok 2

    Jajka i cukier: jajka wbijamy do miski, dodajemy cukier i miksujemy aż masa stanie się prawie biała.

  • krok 3

    Mąka i śmietana: mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli przesiewamy do drugiej miski. Partiami dodajemy do masy jajecznej - miksujemy. Powoli dDolewamy śmietanę i mieszamy dokładnie.

  • krok 4

    Forma do ciasta: smarujemy ją niewielką ilością masła i oprószamy mąką, a następnie wlewamy do środka ciasto.

  • krok 5

    Owoce: ostrożnie układamy je na wierzchu ciasta i całość pieczemy przez około 25 minut. Na koniec sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. W razie konieczności wydłużamy czas pieczenia. Może to być konieczne przy małych formach do ciasta, gdzie warstwa ciasta będzie grubsza.

  • krok 6

    Studzenie: ciasto z owocami lata wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Na koniec posypujemy przesianym cukrem pudrem.

Porady:

  • Do posypania ciasta z owocami idealny będzie domowy cukier puder z wanilią. Przygotujemy go, dodając do cukru pudru przekrojoną na pół laskę wanilii i umieszczając w słoiku na kilka dni, aby cukier wchłonął aromat wanilii.
  • Ciasto możemy upiec z dowolnymi owocami, świetnie sprawdzą się jagody i truskawki.
  • W sezonie zimowym według podanego przepisu możemy upiec także ciasto z mrożonymi owocami.
  • Osoby nie przepadające za bardzo słodkimi wypiekami mogą zminimalizować ilość użytego cukru do 100 g.
  • Idealna do wypieku ciasta z owocami będzie duża forma do pieczenia – ciasto szybko w niej wyrośnie, a owoce będą pięknie widoczne na powierzchni.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama