
Ciasto z rabarbarem i kruszonką
- masło: 290 g
- cukier drobny: 90 g
- mąka pszenna: 370 g
- cukier puder: 200 g
- jajka: 4 szt.
- proszek do pieczenia: 8 g
- rabarbar: 600 g
Sposób przygotowania
krok 1
Wyjmujemy 200 g masła i wszystkie jajka z lodówki, żeby ogrzać składniki do temperatury pokojowej, zanim zaczniemy robić ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Tortownicę o średnicy 25 cm (lub kwadratową foremkę o boku 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.
krok 2
Myjemy i osuszamy rabarbar. Odcinamy zgrubiałą część łodygi. Obieramy z zewnętrznych włókien. Kroimy w plasterki o szerokości około 1 cm.
krok 3
Ucieramy wyjętą wcześniej kostkę miękkiego masła z cukrem pudrem, aż składniki utworzą jasny, puszysty krem. Zajmie to około 5 minut. Dodajemy jajka – jedno po drugim, po każdym dokładnie miksujemy całość – do uzyskania jednolitej masy. Przesiewamy do miski 250 g mąki pszennej z proszkiem do pieczenia. Łączymy suche i mokre składniki za pomocą szpatułki lub miksera ustawionego na niskie obroty.
krok 4
Wykładamy masę na ciasto z rabarbarem do przygotowanej foremki. Na wierzchu rozmieszczamy plasterki rabarbaru. Rozcieramy 90 g masła i 120 g mąki z drobnym cukrem na kruszonkę. Posypujemy nią placek.
krok 5
Pieczemy ciasto przez około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowe. Jeśli nie przyklejają się do niego kawałki wilgotnej masy, możemy wyłączyć piekarnik. Wyjmujemy placek z foremki, najlepiej na kratkę cukierniczą, żeby równomiernie się wystudził. Gotowe ciasto z rabarbarem i kruszonką można na koniec oprószyć cukrem pudrem lub skropić cytrynowym lukrem.

