Reklama

Ciasto z rabarbarem i kruszonką to prosty i szybki przepis na każdą okazję. Wypiek jest idealnie zbalansowany – kwaskowe warzywo uzupełnia słodka, chrupiąca posypka. Ucierane ciasto na maśle można przygotować w 20 minut, a potem wystarczy je przykryć plasterkami łodyżek, ozdobić kruszonką i zapiec. Zawsze wychodzi puszyste i wilgotne. Podajemy przepis na ciasto z rabarbarem – najłatwiejsze spośród sezonowych deserów.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Wyjmujemy 200 g masła i wszystkie jajka z lodówki, żeby ogrzać składniki do temperatury pokojowej, zanim zaczniemy robić ciasto ucierane z rabarbarem i kruszonką. Rozgrzewamy piekarnik do 180°C (tryb góra-dół). Tortownicę o średnicy 25 cm (lub kwadratową foremkę o boku 24 cm) wykładamy papierem do pieczenia lub natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.

  • krok 2

    Myjemy i osuszamy rabarbar. Odcinamy zgrubiałą część łodygi. Obieramy z zewnętrznych włókien. Kroimy w plasterki o szerokości około 1 cm.

  • krok 3

    Ucieramy wyjętą wcześniej kostkę miękkiego masła z cukrem pudrem, aż składniki utworzą jasny, puszysty krem. Zajmie to około 5 minut. Dodajemy jajka – jedno po drugim, po każdym dokładnie miksujemy całość – do uzyskania jednolitej masy. Przesiewamy do miski 250 g mąki pszennej z proszkiem do pieczenia. Łączymy suche i mokre składniki za pomocą szpatułki lub miksera ustawionego na niskie obroty.

  • krok 4

    Wykładamy masę na ciasto z rabarbarem do przygotowanej foremki. Na wierzchu rozmieszczamy plasterki rabarbaru. Rozcieramy 90 g masła i 120 g mąki z drobnym cukrem na kruszonkę. Posypujemy nią placek.

  • krok 5

    Pieczemy ciasto przez około 50 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy jest gotowe. Jeśli nie przyklejają się do niego kawałki wilgotnej masy, możemy wyłączyć piekarnik. Wyjmujemy placek z foremki, najlepiej na kratkę cukierniczą, żeby równomiernie się wystudził. Gotowe ciasto z rabarbarem i kruszonką można na koniec oprószyć cukrem pudrem lub skropić cytrynowym lukrem.

Porady:

  • Do wypieku tego prostego deseru można też wykorzystać sezonowe owoce. Polecamy na przykład zrobienie ciasta z rabarbarem i truskawkami. Do szybkiego ucieranego placka pasują też czereśnie, agrest i słodkie jabłka.
  • Po co przesiewać mąkę? Dzięki temu placek z rabarbarem i kruszonką będzie bardziej puszysty, a przy mieszaniu masy nie powstaną grudki.
  • Dla ułatwienia da się zamienić kolejność miksowania masy. Na początek utrzyjmy jajka z cukrem, a następnie dolejmy do nich roztopione i przestudzone masło. Dobry wypiek powstanie też na bazie tłuszczu roślinnego – możemy wykorzystać neutralny w smaku olej rzepakowy lub słonecznikowy.
  • Do ucieranej masy możemy dodać przyprawy korzenne, na przykład cynamon lub goździki.
  • Puszyste, wilgotne ciasto z rabarbarem i kruszonką warto podać z gałką lodów waniliowych lub bitą śmietaną.

Notka redakcyjna:

Ile kalorii ma ciasto z rabarbarem i kruszonką?

Czy ciasto z rabarbarem można jeść bez wyrzutów sumienia? Warto wiedzieć, że w 100 gramach tego warzywa jest zaledwie około 20 kcal, a na dodatek kwaskowe łodyżki są dobrym źródłem witaminy C i błonnika. Jednak każde ciasto – ucierane, kruche lub drożdżowe – ma w sobie sporo słodyczy. Dodatkowo kruszonka, która składa się z cukru, masła i mąki również nie należy do dietetycznych produktów. Choć kaloryczność każdego wypieku będzie się różnić się w zależności od użytych składników, to orientacyjnie można przyjąć, że kawałek ciasta rabarbarowego (100 g) ma 200–250 kcal. Jeśli chcemy zrobić placek w wersji fit, możemy zastąpić cukier niskokalorycznym słodzikiem, takim jak erytrytol lub ksylitol, a białą mąkę pszenną wymienić na pełnoziarnistą.

Jak mrozić ciasto z rabarbarem?

Szybkie ciasto z rabarbarem na oleju to prosty pomysł na wykorzystanie sezonowego warzywa, a na dodatek jego przechowywanie nie powinno nastręczyć żadnych problemów. Wystarczy przykryć je kloszem lub ściereczką i trzymać w suchym miejscu, w temperaturze pokojowej. Placek z rabarbarem można też zamrozić, trzymając się następujących zasad:

  • Mrozimy jeszcze świeże, ale już dobrze wystudzone ciasto. Staramy się, żeby nie było w nim nadmiaru wilgoci (nie pozwalamy, żeby zaparzyło się w foremce)
  • Placek dzielimy na porcje i pakujemy do szczelnie zamykanego pudełka (warto upewnić się, że wytrzymuje ono bardzo niskie temperatury, sprawdzając symbol na spodzie) lub owijamy folią spożywczą.
  • Wkładamy ciasto z rabarbarem i kruszonką do zamrażarki (minimum -18°C). Przechowujemy przez około 3 miesiące.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama