Porady:
- Ciasto ze śliwkami na oleju to dobry wybór dla osób, które lubią ciasta, ale nie lubią siedzieć długo w kuchni. Placek ze śliwkami na oleju z powyższego przepisu zrobić w kilka minut.
- W sezonie letnim i jesiennym możesz przygotować ciasto ucierane ze siwkami, ale możesz także wymienić owoce na swoje ulubione. Polecamy morele, borówki amerykańskie oraz polskie soczyste jabłka.
- Ciasto ze śliwkami możesz podać jeszcze ciepłe lub już wystudzone z lodami waniliowymi, sosem czekoladowym lub bitą śmietaną.
- Gotowe ciasto ze śliwkami możesz polać lukrem, posypać cukrem pudrem lub przed pieczeniem posypać kruszonką.
- Ciasto ze śliwkami możesz wzbogacić dodając do śliwek wcześniej uprażone płatki migdałowe.
Notka redakcyjna:
Kruche ciasto ze śliwkami
Przepisów na placki ze śliwkami jest wiele. Najczęściej spotykane są dwa rodzaje ciasta ze śliwkami. Pierwszy to ciasto ucierane ze śliwkami na oleju, drugi to kruche ciasto ze śliwkami. Jak zrobić kruche ciasto ze śliwkami? Składniki na blaszkę o wymiarach 36x24 cm. 3 szklanki mąki krupczatki mieszamy z 2 łyżkami proszku do pieczenia, szczyptą soli i 3 łyżkami cukru. Dodajemy 3 żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy ciasto. Blaszkę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Tak przygotowana blaszkę wkładamy ciastem. Przebijamy ciasto widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników ciasta kruchego ze śliwkami. Śliwki około 30-35 sztuk (najlepiej węgierki) myjemy z zimnej wodzie, osuszamy, kroimy na połowę i wyjmujemy pestkę. Tak przygotowane śliwki wykładamy na ciasto skórą w dół (jeśli lubisz słodkie wypieki możesz posypać śliwki cukrem). Posypujemy kruszonką i pieczemy przez około 35 minut w 170 stopniach. Ciasto odstawiamy do ostygnięcia i okruszamy cukrem pudrem.
Jak zrobić kruszonkę do placka ze śliwkami?
Przygotowanie kruszonki jest bardzo proste: wsyp do miski 1 szklankę mąki, 5 łyżek cukru, jedno żółtko oraz szczyptę soli i wymieszaj. Następnie pokrój w kostkę 1/3 kostki zimnego masła. Wszystko wymieszaj i rozetrzyj w palcach tak, aby nie zlepić ciasta. Posyp kruszonkę przygotowane wcześnie ciasto ze śliwkami i włóż do piekarnika.