Porady:
- Jeśli masa kakaowa jest zbyt gęsta, żeby rozprowadzić ją w foremce, wymieszajmy ją z dwoma łyżkami wody lub mleka.
- Niektórym miłośnikom słodkich wypieków może nie wystarczyć posypka z cukru pudru, dlatego polecamy także wilgotne ciasto z wiśniami i kruszonką. Do receptury trzeba wtedy dodać tylko jeden, prosty krok. Żeby otrzymać chrupiący dodatek, trzeba rozetrzeć mąkę pszenną z masłem i cukrem. Otrzymaną w ten sposób kruszonką posypujemy ciasto przed włożeniem go do piekarnika.
- Ucierane ciasto z owocami najlepiej przechowywać pod przykryciem, w chłodnym miejscu, niekoniecznie w lodówce. Powinniśmy je zjeść w ciągu 3 dni. Zwróćmy uwagę, czy nie jest narażone na działanie wilgoci, ponieważ wtedy na wierzchu może pojawić się pleśń.
- Wypiek na bazie masła jest niezwykle wilgotny i puszysty, ale możemy też zrobić szybkie ciasto z wiśniami na oleju rzepakowym lub kokosowym, a nawet na oliwie.
- Nasz deser świetnie smakuje w towarzystwie popołudniowej kawy. Jeśli zastanawiacie się, jakie upiec ciasto na niedzielę, na przyjście gości lub podwieczorek w gronie najbliższej rodziny, szybki, wilgotny placek z wiśniami to strzał w dziesiątkę.
Notka redakcyjna:
Inne przepisy na ciasto z wiśniami
Najprostszy i najszybszy sposób na ciasto z owocami, to przyrządzenie spodu z ucieranego ciasta na bazie masła lub oleju. Żeby wypiek prezentował się doskonale, przy jak najmniejszym nakładzie pracy, połączyliśmy część masy z kakao. Przed wstawieniem foremki do piekarnika warto zamieszać brązowy wierzch za pomocą wykałaczki. Ciasta z wiśniami można jednak stworzyć na wiele innych sposobów, a oto niektóre z nich:
- Ciasto drożdżowe z wiśniami – klasyczne, puszyste, ze świeżymi, sezonowymi owocami i chrupiącą kruszonką. Przypomina czasy beztroskiego dzieciństwa.
- Kruche ciasto z wiśniami i bezą – dla miłośników tart i tartaletek. Maślany spód i słodko-kwaśne owoce przykrywa puszysta, delikatna pianka.
- Wilgotne ciasto czekoladowe z wiśniami – takie połącznie z pewnością przypadnie do gustu smakoszom warstwowych wypieków na specjalne okazje, takich jak tort czarny las lub mocno alkoholowy tort węgierski
- Szybkie ciasto z wiśniami i kremem – na przykład z włoskiego serka mascarpone lub słodkiej śmietanki i czekolady. Tym, którzy lubią waniliową masę w połączniu z puszystym spodem, polecamy także ciasto z wiśniami i budyniem.
- Ciasto z wiśniami i galaretką – słodka kostka na lekkim biszkopcie. To szybki i prosty wypiek, który warto wybrać, jeśli mamy do dyspozycji tylko mrożone owoce.
Jakie wiśnie do ciasta są najlepsze?
Latem polecamy wykorzystać świeże wiśnie prosto z drzewa lub kupione na targu. Trzeba je starannie wydrylować. Można to zrobić ręcznie, za pomocą specjalnej maszynki lub zwykłej słomki do napojów. Warto postawić na jak najsłodsze odmiany, ponieważ dzięki temu nie będziemy musieli dodawać do ciasta z wiśniami zbyt dużo cukru. Inną możliwością jest wykorzystanie mrożonych owoców. Należy je wcześniej wyjąć na blat kuchenny, żeby odtajały. Pamiętajmy, żeby odsączać je przed użyciem z nadmiaru wody. Zimą warto skorzystać z owocowych przetworów, takich jak:
- wiśnie w syropie – mają esencjonalny smak i jędrną strukturę. Doskonale pasują do różnych puszystych wypieków, tortów i deserów na zimno. Uważajmy, żeby ciasto z wiśniami ze słoika nie stało się zbyt słodkie. Konieczne może okazać się zredukowanie ilości cukru w przepisie na masę.
- nalewka z wiśni – nie tylko możemy nią nasączyć biszkopt, ale także wykorzystać owoce, które poddaliśmy procesowi maceracji do stworzenia trunku. Pamiętajmy, że ciasto z wiśniami z nalewki jest deserem odpowiednim tylko dla dorosłych łasuchów.
- kompot z wiśni – wykorzystanie owoców z tych przetworów jest świetnym przykładem na wcielanie filozofii zero waste w życie domowej kuchni.
Co można zrobić z wiśni?
Sezon na wiśnie zaczyna się w połowie lipca i trwa do końca sierpnia. To świetny moment, żeby przygotować różnorakie przetwory na zimę, na przykład dżem z wiśni, konfiturę lub marmoladę. Te kwaskowe owoce dobrze komponują się z innymi produktami sezonowymi, takimi jak czereśnie, truskawki, agrest, porzeczka lub borówki. Można je łączyć w różnego rodzaju dżemach, likierach i nalewkach. Wiśnie można także wykorzystać w formie szybkiego przecieru do deserów na zimno, takich jak panna cotta lub parafait. Klasycznym coulis (lekkim sosem owocowym) można polać budyń, lody lub owsiankę.