Reklama

Ciasto zakonnica to puszysty biszkopt nasączony kakaowym kremem z wyraźną nutką alkoholu, przykryty lekką masą śmietanową. Wygląda inaczej niż wszystkie warstwowe desery – polanie jasnego ciasta czekoladowym ponczem daje zaskakujący efekt. Przepis będzie jak znalazł na spotkanie w gronie dorosłych. Przygotujcie się na imprezę i sprawdźcie naszą instrukcję krok po kroku, jak upiec ciasto pijana zakonnica.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Wyjmujemy jajka z lodówki na minimum 30 minut przed rozpoczęciem pracy, żeby ogrzać je do temperatury pokojowej. Wybijamy je do miski. Miksujemy na wysokich obrotach, stopniowo dodając cukier (najlepiej drobny, do wypieków, który łatwiej się rozpuści). Masa powinna być puszysta i lśniąca. Przesiewamy do niej mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia. Delikatnie łączymy składniki szpatułką. Przelewamy do formy o wymiarach 33x25 cm, wyłożonej pergaminem. Pieczemy biszkopt przez 25 minut w 180°C, do suchego patyczka. Wyłączamy urządzenie i uchylamy drzwiczki. Zostawiamy ciasto w cieple przez 10 minut, żeby studziło się stopniowo.

    Artur Rogalski

  • krok 2

    Łączymy w garnku masło, wodę, 40 g kakao i 120 g cukru pudru. Podgrzewamy, mieszając, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i powstanie jednolita masa. Część kakao możemy też zastąpić połową tabliczki gorzkiej czekolady 60%. Zdejmujemy mieszankę z palnika i lekko ją studzimy, po czym dolewamy wódkę (opcjonalnie rum). Do ponczu warto dodać też kilka kropli esencji waniliowej lub startą skórkę pomarańczy. Mieszamy.

    Artur Rogalski

  • krok 3

    Nakłuwamy jeszcze ciepły biszkopt. Należy to zrobić grubszym patyczkiem (o średnicy mniej więcej 5 mm). Można wykorzystać na przykład trzonek drewnianej łyżki. Odstęp między otworami powinien wynosić około 2 cm. Wylewamy na ciasto przygotowany poncz z alkoholem, tak żeby dokładnie wypełnił nakłucia. Reszta stworzy na wierzchu cienką warstwę kremu. Odstawiamy nasączony biszkopt do całkowitego wystudzenia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, można włożyć je do lodówki, żeby czekoladowa część deseru całkowicie stężała.

    Artur Rogalski

  • krok 4

    Zalewamy żelatynę 2 łyżeczkami zimnej wody. Odstawiamy na kilka minut. Kiedy napęcznieje, podgrzewamy ją w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, żeby ją rozpuścić. Możemy też wykorzystać agar-agar dla wegetariańskiej wersji deseru. Ubijamy śmietanę kremówkę (30 lub 36% tłuszczu). Powinna być dobrze schłodzona, inaczej trudniej będzie uzyskać puszysty, sztywny krem, który udekoruje ciasto pijana zakonnica. W trakcie miksowania dosypujemy pozostały cukier puder (około 3 łyżek). Dobrze jest go przesiać bezpośrednio do miski, żeby nie miał grudek. Pod koniec ubijania wlewamy żelatynę. Krótko mieszamy, tylko do połączenia składników (po dodaniu substancji żelującej do zimnej śmietanki krem szybko zacznie gęstnieć).

    Artur Rogalski

  • krok 5

    Wykładamy krem śmietanowy na biszkopt z ponczem. Rozsmarowujemy go równomiernie po całym wierzchu. Jeśli używamy do tego metalowej szpatułki, możemy rozgrzać ją w szklance z wrzątkiem lub nad parą wodną. Dzięki temu krem nie będzie się do niej przyklejał i uzyskamy idealne, gładkie wykończenie. Pamiętajmy też, żeby ją często przecierać ręcznikiem papierowym. Chłodzimy ciasto w lodówce, do całkowitego stężenia śmietany.

    Artur Rogalski

  • krok 6

    Równomiernie posypujemy ciasto zakonnica kakao, używając gęstego sitka. Wierzch deseru można też ozdobić klasyczną polewą czekoladową z roztopionej tabliczki (gorzkiej lub mlecznej) i śmietany kremówki. Cały czas należy trzymać go w lodówce – bita śmietana jest wrażliwa na wysokie temperatury. Ciasto warto przykryć kloszem, żeby nie przesiąkło zapachami innych produktów spożywczych.

    Artur Rogalski

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama