Reklama

Ciasto ze śliwkami i budyniem to prawdziwa uczta dla podniebienia jesienną porą. Na kruchym, maślanym spodzie spoczywają soczyste węgierki i kremowa, waniliowa masa, a dzieło wieńczy rumiana posypka z ciasta. Ten wypiek pachnie rodzinnym domem i dziecięcą beztroską. Sprawdźcie nasz sprawdzony przepis na ciasto kruche ze śliwkami i budyniem.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Śliwki: przebieramy, myjemy i osuszamy. Przekrajamy je i usuwamy z nich pestki. Miąższ dzielimy na ćwiartki.

    ZjedzPięknie

  • krok 2

    Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat kuchenny. Łączymy ją z proszkiem do pieczenia i 120 g cukru. Masło kroimy w kostkę i ucieramy palcami z suchymi składnikami. Dodajemy jajko. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto w zwartą kulę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

    ZjedzPięknie

  • krok 3

    Budyń: z przygotowanego mleka odlewamy pół szklanki, w której rozrabiamy proszek budyniowy, 40 g cukru i cukier waniliowy, a resztę zagotowujemy. Łączymy obie części w rondelku, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje, zestawiamy ją z palnika.

    ZjedzPięknie

  • krok 4

    Spód: dzielimy ciasto na dwie części. Jedna z nich powinna być nieco większa – wykładamy nią foremkę o wymiarach 20x30 cm. Nakłuwamy stworzony w ten sposób spód widelcem i pieczemy go przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Mniejszą część ciasta trzymamy na razie w lodówce.

    ZjedzPięknie

  • krok 5

    Składanie ciasta: na kruchym placku umieszczamy budyń. Wyrównujemy go szpatułką. Układamy na nim śliwki skórką do dołu.

    ZjedzPięknie

  • krok 6

    Pieczenie: bezpośrednio nad owocami ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałe ciasto. Wkładamy foremkę do piekarnika na 45 minut. Placek jest gotowy, kiedy jego wierzch ładnie się zarumieni.

    ZjedzPięknie

  • krok 7

    Dekoracja: wystudzone ciasto ze śliwkami i budyniem oprószamy cukrem pudrem za pomocą gęstego sitka.

    ZjedzPięknie

Porady:

  • Kruchego ciasta nie należy zagniatać zbyt długo. Wystarczy dobrze połączyć składniki. Pamiętajmy, że masło powinno być dobrze schłodzone. Można posiekać je z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia za pomocą malaksera.
  • Szybkie ciasto ze śliwkami i budyniem można zrobić, wykorzystując produkt w proszku, który wystarczy rozmieszać w mleku. Osobom, które mają więcej czasu i lubią wypieki od postaw, polecamy domowy budyń. Produkty potrzebne do jego przyrządzenia znajdują się w każdej kuchni. Można dodać do niego prawdziwą wanilię lub ulubione aromaty.
  • Ciasta kruche ze śliwkami i budyniem najłatwiej piec w szerokiej prostokątnej blaszce, ale można też rozłożyć je na wąskie keksówki. Sprawdzi się również tortownica lub forma do tarty.
  • Miłośnicy złożonych, bogatych, warstwowych wypieków mogą dołożyć na wierzch placka chmurkę zrobioną z ubitych białek. Kruche ciasto ze śliwkami, budyniem i bezą z pewnością zachwyci wszystkich gości. Z powodzeniem odegra rolę eleganckiego podwieczorku na specjalne okazje.
  • Masło można wymienić na margarynę do pieczenia lub smalec, który sprawi, że ciasto będzie wyjątkowo delikatne. Osoby nietolerujące laktozy mogą wykorzystać olej kokosowy. A skoro już o specjalnych wymaganiach dietetycznych mowa, dużą popularnością wśród smakoszy stroniących od produktów pszennych cieszy się kruche ciasto bezglutenowe.
  • Jak układać śliwki na ciasto? Najlepiej umieścić je na wierzchu placka miąższem do góry. W przeciwnym razie ściekający sok może wpłynąć na strukturę wypieku i przyczynić się do powstania zakalca.
  • Ciasto z budyniem i śliwkami świetnie smakuje z dodatkiem cynamonu. Można dodać go do surowej masy, posypać nim owoce przed wstawieniem foremki do piekarnika lub wmieszać go do dekoracji z cukru pudru. Warto eksperymentować także z innymi sproszkowanymi przyprawami korzennymi, takimi jak goździki, kardamon, imbir i gałka muszkatołowa.
  • Jeśli nie jesteśmy przekonani do kruchego, maślanego ciasta, alternatywą jest puszyste ciasto ze śliwkami i budyniem na oleju. Przepisy na taki ucierany placek zazwyczaj nie są pracochłonne, nie wymagają podpiekania spodu, a dodatkowe warstwy (owoce, masa budyniowa i kruszonka) mogą pozostać bez zmian.
  • Placek ze śliwkami i budyniem należy przechowywać pod przykryciem, w chłodnym miejscu, ponieważ ma wilgotne wnętrze i jest podatne na rozwój pleśni.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama