
Ciasto ze śliwkami i budyniem
- śliwki: 500 g
- mąka pszenna: 300 g
- proszek do pieczenia: 5 g
- cukier: 160 g
- masło: 200 g
- jajka: 1 szt.
- mleko: 500 ml
- budyń śmietankowy: 35 g
- cukier waniliowy: 8 g
Sposób przygotowania
krok 1
Śliwki: przebieramy, myjemy i osuszamy. Przekrajamy je i usuwamy z nich pestki. Miąższ dzielimy na ćwiartki.

ZjedzPięknie krok 2
Ciasto kruche: mąkę przesiewamy na stolnicę lub blat kuchenny. Łączymy ją z proszkiem do pieczenia i 120 g cukru. Masło kroimy w kostkę i ucieramy palcami z suchymi składnikami. Dodajemy jajko. Szybkimi ruchami zagniatamy ciasto w zwartą kulę. Owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut.

ZjedzPięknie krok 3
Budyń: z przygotowanego mleka odlewamy pół szklanki, w której rozrabiamy proszek budyniowy, 40 g cukru i cukier waniliowy, a resztę zagotowujemy. Łączymy obie części w rondelku, cały czas mieszając, żeby nie powstały grudki. Kiedy masa zgęstnieje, zestawiamy ją z palnika.

ZjedzPięknie krok 4
Spód: dzielimy ciasto na dwie części. Jedna z nich powinna być nieco większa – wykładamy nią foremkę o wymiarach 20x30 cm. Nakłuwamy stworzony w ten sposób spód widelcem i pieczemy go przez 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180°C. Mniejszą część ciasta trzymamy na razie w lodówce.

ZjedzPięknie krok 5
Składanie ciasta: na kruchym placku umieszczamy budyń. Wyrównujemy go szpatułką. Układamy na nim śliwki skórką do dołu.

ZjedzPięknie krok 6
Pieczenie: bezpośrednio nad owocami ścieramy na dużych oczkach tarki pozostałe ciasto. Wkładamy foremkę do piekarnika na 45 minut. Placek jest gotowy, kiedy jego wierzch ładnie się zarumieni.

ZjedzPięknie krok 7
Dekoracja: wystudzone ciasto ze śliwkami i budyniem oprószamy cukrem pudrem za pomocą gęstego sitka.

ZjedzPięknie

