
Ciasto ze słonecznikiem
- jajka: 6 szt.
- mąka pszenna: 180 g
- kakao: 40 g
- cukier: 280 g
- olej: 150 ml
- proszek do pieczenia: 4 g
- masa kajmakowa: 400 g
- słonecznik: 300 g
- masło: 310 g
- mleko: 40 ml
- kawa mielona: 150 ml
- cukier puder: 15 g
- śmietana 30%: 400 ml
- żelatyna: 8 g
- woda: 60 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka i masło wyjmujemy z lodówki co najmniej godzinę przed tym, jak zaczniemy przygotowywać ciasto ze słonecznikiem. Piekarnik nastawiamy na 180°C, grzanie góra-dół. Formę o wymiarach 23x35 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Biszkopt: mąkę, proszek do pieczenia i 30 g kakao przesiewamy razem do oddzielnej miski. Jajka ubijamy ze 180 g cukru na puszystą masę, przez około 10 minut. Stopniowo dolewamy olej i jeszcze przez chwilę miksujemy. Dosypujemy suche składniki i delikatnie mieszamy całość za pomocą łopatki.
krok 3
Pieczenie: masę na biszkopt przelewamy do foremki. Wstawiamy do piekarnika na 30 minut. Sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest gotowe. Jeśli jest suchy, wyjmujemy je i całkowicie studzimy.
krok 4
Słonecznik: w rondelku roztapiamy 60 g masła. Dodajemy nasiona słonecznika, 100 g cukru i mleko. Mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy, aż wyparuje nadmiar płynu. Tak przygotowany słonecznik przekładamy na blachę wyłożoną pergaminem i pieczemy przez około 10 minut w tej samej temperaturze, co biszkopt. Nasiona powinny się zarumienić, ale uważamy, żeby ich zbytnio nie przypiec, inaczej staną się gorzkie. Studzimy je, a następnie rozdrabniamy w malakserze.
krok 5
Masa krówkowa: 250 g miękkiego masła ucieramy na puszystą masę. Dodajemy kajmak z puszki. Miksujemy, żeby uzyskać jednolitą konsystencję. Dosypujemy 2/3 słonecznika i łączymy go z kremem łyżką lub łopatką.
krok 6
Bita śmietana: sproszkowaną żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do wystygnięcia. Mocno schłodzoną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno. Dodajemy kakao i cukier puder. Pod koniec wlewamy cienkim strumieniem ostudzoną żelatynę.
krok 7
Przekładanie ciasta: biszkopt przekrajamy wzdłuż na dwie części. Zaparzamy czarną kawę i nasączamy nią oba blaty. Jeden z nich układamy na paterze lub w rantach i smarujemy go masą krówkową. Przykrywamy ją drugą częścią biszkoptu, a następnie wykładamy bitą śmietanę. Wierzch posypujemy pozostałym słonecznikiem.

