Porady:
- Polewę czekoladową możemy z powodzeniem zastąpić posypką z cukru pudru lub warstwą lukru cytrynowego.
- Ciasto babka zebra – masę możemy przelać do formy przeznaczonej do pieczenia babek, w ten sposób będziemy mieli wyjątkową babę wielkanocną.
- Ciasto zebra kolorowa – jeśli podzielimy masę na więcej części możemy zrobić więcej kolorów, dodając barwniki spożywcze.
- Ten deser dobrze prezentuje się zapieczony w okrągłej formie, jeśli jednak chcemy zrobić ciasto zebrę na dużą blachę to nic nie stoi na przeszkodzie.
- Bez problemu przygotujemy wegańską wersję tego ciasta, wystarczy zastąpić mleko roślinną wersją, masło, olejem kokosowym, a jajka np. namoczonym i zmielonym siemieniem lnianym.
- Ciasto zebra bez pieczenia – oczywiście jest możliwe do wykonania, ale będzie z zupełnie innych składników. Trzeba przygotować masę serową, połączoną z żelatyną lub agarem (dla wegetarian), jedną część mieszamy z kakao lub czekoladą rozpuszczoną w kąpieli wodnej – dodajemy wystudzoną. Spód można zrobić z pokruszonych herbatników lub krakersów, wymieszanych z płynnym masłem.
Notka redakcyjna:
Ciasto zebra
Samo ciasto ma prosty skład – nie posiada charakteru nadmiernie tuczącego. Mogą sobie na nie pozwolić nawet osoby dbające o linię. Dodatkowo możemy zastąpić cukier zdrowszym zamiennikiem, np. erytrolem, który ma niewielką ilość kalorii i prawie w całości jest wydalany z organizmu. Oprócz tego polewę z czekolady możemy zrobić z wersji bezcukrowej.
Wilgotne ciasto zebra
Ciasto zebra to smakowite połączenie kakao i wanilii. W rzeczywistości mówimy tutaj o lekkiej, puszystej babce, której charakterystyczną cechę stanowi przyjemna wilgotność, uzyskana dzięki zastosowaniu oleju. Deser ten sprawdzi się idealnie jako dodatek do popołudniowej kawy czy herbaty. Ponieważ nie należy do wypieków przesadnie kalorycznych, skusi z pewnością nawet domowników stosujących na co dzień dość restrykcyjną dietę.
Kolejny plus ciasta zebry polega na nieskomplikowanym procesie jego przygotowania. Produkty, jakich należy użyć, posiadają na tyle uniwersalny charakter, że bez trudu znajdziemy je w każdym sklepie spożywczym. Upieczenie ciasta wymaga od nas około 90-minutowego zaangażowania, wliczając w to już samo przebywanie zebry w piekarniku.
Jak przechowywać ciasto zebrę?
Ciasto zebra nie posiada składników ulegających zepsuciu w temperaturze pokojowej – w związku z tym nie ma potrzeby przechowywania go w warunkach chłodniczych. Powinniśmy natomiast zawsze pamiętać o starannym owinięciu wypieku folią aluminiową. W przeciwnym razie zebra szybko się zeschnie albo (co gorsza) zwabi do naszej kuchni całe roje much.