
Ciecierzyca po bretońsku
- kiełbasa: 150 g
- boczek wędzony: 100 g
- ciecierzyca: 400 g
- olej: 10 ml
- cebula: 150 g
- czosnek: 10 g
- marchewka: 100 g
- przecier pomidorowy: 500 g
- koncentrat pomidorowy: 50 g
- woda: 200 ml
- sól: 6 g
- pieprz czarny: 5 g
- kumin (kmin rzymski): 3 g
- papryka wędzona: 3 g
- słodka papryka: 3 g
- liść laurowy: 2 szt.
- majeranek: 3 g
- ziele angielskie: 4 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: cebulę obieramy i szatkujemy. Czosnek przeciskamy przez praskę. Boczek wędzony, kiełbasę i marchew kroimy w kostkę.
krok 2
Smażenie: na patelnię kładziemy boczek i powoli go podsmażamy, żeby wytopił się tłuszcz. Dodajemy łyżkę oleju roślinnego. Jeśli boczek był wystarczająco tłusty, możemy pominąć ten krok. Wrzucamy cebulę i podsmażamy ją do zeszklenia. Dodajemy czosnek, marchew i kiełbasę i całość dalej podgrzewamy, żeby składniki uwolniły aromaty.
krok 3
Zalewa pomidorowa: podsmażone dotychczas składniki przekładamy do dużego garnka. Dodajemy koncentrat pomidorowy i podgrzewamy na średnim ogniu przez 5 minut, mieszając. Chcemy w ten sposób wydobyć z niego pełnię smaku. Uważamy, żeby go nie przypalić. Dolewamy przecier pomidorowy i wodę.
krok 4
Gotowanie: do garnka z sosem pomidorowym dodajemy ciecierzycę (z puszki lub słoika) wraz z zalewą oraz wszystkie przyprawy i zioła. Gotujemy przez 30 minut na małym ogniu. Sprawdzamy, czy gotowa ciecierzyca po bretońsku jest wystarczająco słona. Jeśli jest taka potrzeba, dodajemy więcej przypraw, mieszamy i gotujemy jeszcze przez chwilę.

