Reklama

Nietrudne, ale eleganckie danie

Składniki:

40 dag cielęciny bez kości
2 łyżki oleju
1 łyżka masła
1 łyżeczka granulowanego czosnku (lub 1 starty ząbek)
1 łyżka majeranku
1,5 szklanki wrzątku
1 mała cebula
3 łyżki drobno posiekanego koperku
0,5 szklanki gęstej śmietany
2 łyżki mąki krupczatki

Kroki przygotowania:

Mięso oddzielić od kości, pokroić w kostkę, posypać połową mielonego czosnku i majeranku.
W głębokiej patelni o grubym dnie rozgrzać olej i masło, dodać mięso i smażyć na dużym ogniu aż się zrumienu.
Zalać wrzątkiem, dodać resztę czosnku i majeranku, oraz cebulkę. Przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości.
Pod koniec zaprawić mąką wymieszaną z zimną wodą i wlać do wrzącej potrawy.
Do zagotowanej potrawy dodać śmietanę, sól , pieprz, oraz koperek, wymieszać. Podawać z puree ziemniacznym.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama