
Clam chowder – amerykańska zupa z małżami
- małże: 1 kg
- ziemniaki: 200 g
- cebula: 1 szt.
- liść laurowy: 2 szt.
- tymianek: 2 szt.
- seler naciowy: 60 g
- boczek: 100 g
- śmietana 30%: 250 ml
- woda: 500 ml
- czosnek: 2 ząbki
Sposób przygotowania
krok 1
Czosnek: obieramy dwa ząbki i siekamy je drobno.
krok 2
Tymianek: myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym i kroimy na mniejsze części.
krok 3
Boczek: kroimy go w kostkę.
krok 4
Warzywa: cebulę, ziemniaki i seler dokładnie obieramy. Następnie kroimy je w małą kostkę.
krok 5
Małże: płuczemy je dokładnie pod bieżącą wodą. Następnie przekładamy do miski. Zalewamy zimną wodą, dodajemy szczyptę soli i odstawiamy na około 1–2 godziny (czas ten nie jest uwzględniony w czasie przygotowania potrawy). Po tym czasie odcedzamy je.
krok 6
Smażenie: na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy czosnek. Dodajemy małże oraz 0,5 l wody. Całość smażymy na średnim ogniu pod przykrywką przez około 15 minut, aż małże się otworzą – zamknięte wyrzucamy. Następnie wyjmujemy je z muszelek i odkładamy do oddzielnego naczynia. Wodę z gotowania zachowujemy na później.
krok 7
Clam chowder: w dużym garnku rozgrzewamy olej. Wrzucamy do niego pokrojone warzywa i smażymy je, aż nabiorą rumianego koloru. Następnie dodajemy boczek. Całość podgrzewamy jeszcze przez kilka minut. Dodajemy wodę z gotowanych małż, tymianek oraz liście laurowe. Wszystko gotujemy do miękkości warzyw. Na końcu wlewamy śmietanę 30% i wrzucamy małże.
krok 8
Podanie: clam chowder podajemy w towarzystwie solonych krakersów.

