
Cobbler – owoce pod pierzynką z ciasta
- brzoskwinie: 1 kg
- sok z cytryny: 20 ml
- cukier trzcinowy: 50 g
- cynamon: 2 g
- skrobia ziemniaczana: 25 g
- mąka pszenna: 260 g
- proszek do pieczenia: 4 g
- cukier: 15 g
- sól: 3 g
- masło: 100 g
- śmietana 30%: 120 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik ustawiamy na 180°C, grzałki góra-dół. Natłuszczamy naczynie żaroodporne o wymiarach 20x25 cm. Wyciskamy z cytryny 20 ml soku. Skrobię ziemniaczaną rozrabiamy w odrobinie wody.
krok 2
Brzoskwinie: obieramy, dzielimy na pół i usuwamy z nich pestki. Kroimy miąższ w kostkę i umieszczamy w rondelku razem z cukrem trzcinowym, sokiem z cytryny i cynamonem. Podgrzewamy owoce na małym ogniu przez kilka minut, żeby puściły sok i wchłonęły cukier. Na koniec dodajemy rozrobioną skrobię. Tak przygotowane brzoskwinie umieszczamy na dnie naczynia żaroodpornego.
krok 3
Ciasto: na stolnicy lub czystym blacie kuchennym usypujemy mąkę z drobnym cukrem, solą i proszkiem do pieczenia. Zimne masło kroimy w kostkę i rozcieramy z sypkimi składnikami na kruszonkę. Dodajemy śmietanę i zagniatamy ciasto do połączenia wszystkich elementów w jednolitą masę.
krok 4
Pieczenie: rwiemy ciasto na kawałki i układamy je na warstwie brzoskwiń, tak żeby całkowicie je przykryć. Wkładamy naczynie do piekarnika na około 25 minut. Cobbler z owocami jest gotowy, kiedy kruche ciasto się zarumieni i stanie się chrupiące.
krok 5
Podanie: owoce pod pierzynką z ciasta możemy serwować na ciepło lub po całkowitym wystudzeniu, najlepiej z gałką lodów. Pamiętajmy, że ciasto nie ma spodu i najlepiej wyjmować je z foremki dużą łyżką.

