
Colomba pasquale - włoskie ciasto wielkanocne
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- masło: 100 g
- cukier: 200 g
- jajka: 3 szt.
- mleko: 250 ml
- skórka z cytryny: 1 łyżka stołowa
- skórka pomarańczowa: 1 łyżka stołowa
- ekstrakt migdałowy: 1 szt.
- likier migdałowy: 50 ml
- sól: 1 szczypta
- mąka: 350 g
- proszek do pieczenia: 15 g
- gorzka czekolada: 100 g
- migdały: 20 szt.
- cukier drobny: 1 łyżka stołowa
- białko jaja: 1 szt.
- brązowy cukier: 35 g
- mąka kukurydziana: 10 g
- skrobia kukurydziana: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Mikserem ubijamy masło z cukrem, następnie dodajemy żółtka, połowę mleka, skórki z cytrusów, ekstrakt i likier migdałowy, szczyptę soli i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Miksujemy, aż powstanie gładkie ciasto; w razie potrzeby dodajemy resztę mleka. Na koniec mieszamy z czekoladą i delikatnie łączymy z ubitymi na sztywno białkami. Ciasto przekładamy do formy na colombę albo zwykłej keksówki (wyłożonej papierem do pieczenia), wygładzamy.

krok 2
Na glazurę: białka ubijamy z cukrem, łączymy z kilkoma posiekanymi migdałami, mąką oraz skrobią kukurydzianą, rozprowadzamy po powierzchni ciasta. Na wierzchu układamy całe migdały, posypujemy perłowym cukrem. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C na 1 godz.


