Porady:
- Postępując zgodnie z przepisem otrzymamy comber pieczony w stopniu medium rare – mięso powinno być lekko różowe w środku. Jeśli chcemy uzyskać bardziej wypieczone kąski, pieczemy mięso o 30 min dłużej – najpierw pod folią, a potem bez przykrycia, w ten sposób uzyskamy chrupiącą skórkę.
- Żeby pieczeń była bardziej aromatyczna możemy dodać zioła, takie jak estragon, cząber lub kminek.
- Obsmażanie mięsa to ważny etap, którego lepiej nie pomijać. W ten sposób zamykamy w chrupiącej skórce soki, a dzięki nim comber jest pyszny i soczysty w środku.
- W zależności od wielkości mięsa, kroimy je na porcje z jedną lub dwiema kostkami.
Notka redakcyjna:
Co to jest comber jagnięcy?
Comber to delikatne i soczyste mięso, pochodzące z odcinka lędźwiowo–krzyżowego. Po oddzieleniu od tuszy powstają apetyczne porcje o owalnym kształcie. W restauracjach najczęściej podawane są z kością, ale możemy oddzielić je od kości, żeby przygotować steki.
Jagnięcina to rodzaj baraniny pozyskiwanej ze zwierząt pomiędzy 6 a 12 miesiącem życia. Comber jagnięcy uważany jest za najbardziej wartościowy fragment tuszy. Doskonale smakuje nie tylko z piekarnika, ale także z grilla lub w gulaszu w stylu Irish stew.
W czym marynować jagnięcinę?
Jeśli planujemy przygotować comber pieczony w ziołach lub z dodatkiem papryki, czosnku czy kminku, warto przygotować marynatę. Dzięki niej mięso lepiej przejdzie smakiem dodatków. Przyprawy mieszamy z olejem lub oliwą z oliwek. Mieszanką nacieramy mięso i odstawiamy na min. 2 godz. do lodówki.
Do marynowania mięs i warzyw doskonale sprawdzają się woreczki strunowe, pod warunkiem, że zostały wykonane z materiałów przystosowanych do kontaktu z żywnością.
Z czym podać comber jagnięcy?
W restauracjach comber najczęściej serwowany jest w towarzystwie zapiekanych ziemniaków lub kremowego purée z warzyw. Obok znajdziemy grillowane warzywa i słodko–ostry sos. Poniżej lista sprawdzonych dodatków, które zachwycą naszych gości:
- purée z pietruszki i ziemniaków – to świetna alternatywa dla klasycznego purée o nieco bardziej intensywnym, ale nadal delikatnym smaku,
- purée z batatów – słodsza wersja ziemniaków o intensywnym kolorze pomarańczy, świetnie smakuje z dodatkiem papryki i gałki muszkatołowej,
- sos balsamiczny – ten popularny dodatek możemy przygotować samodzielnie z octu balsamicznego, miodu i oliwy z oliwek. Po zredukowaniu (podgrzewanie na małym ogniu) uzyskamy gęsty krem balsamiczny,
- sos barbecue – idealny dodatek do pieczonych mięs i dań z grilla. Dzięki odpowiedniej proporcji składników, doskonale łączy słodki, słony i ostry smak.
Comber jagnięcy możemy podać również z klasyczną surówką z białej kapusty lub w nieco bardziej orientalnym stylu – z sałatką tabuleh na bazie kaszy bulgur i świeżych warzyw.