
Congee - zupa ryżowa z marynowanym tofu
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- marynowane tofu: 200 g
- bulion warzywny: 4 szklanki
- ryż brązowy: 1 szklanka
- sos sojowy: 3 łyżki stołowe
- korzeń imbiru: 30 g
- czosnek: 1 ząbek
- płatki chili: 1 łyżeczka
- sól: 1 szczypta
- olej sezamowy: 3 łyżki stołowe
- limonka: 0.5 szt.
- sezam: 1 łyżka stołowa
- kolendra: 2 gałązki
- czosnek w płatkach: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Congee: do garnka wlewamy bulion warzywny i 3 szklanki wody, zagotowujemy. Wkładamy ryż. Dodajemy sos sojowy, starty imbir, chili i przeciśnięty przez praskę czosnek. Gotujemy ok. 4 godzin na minimalnym ogniu, co jakiś czas mieszając, aby ryż się nie przypalił. Po zakończeniu gotowania dodajemy olej sezamowy (2 łyżki) i sok z limonki.
krok 2
Płatki czosnku podprażamy na suchej patelni. Do miseczek wkładamy porcje congee, a następnie marynowane tofu. Wierzch skrapiamy olejem sezamowym (1 łyżka). Posypujemy płatkami czosnku i sezamem. Dekorujemy posiekaną kolendrą.

