Porady:
- Laskę wanilii - a dokładnie wyłuskane ziarenka - można zastąpić dobrej jakości pastą waniliową.
- Masę jajeczno-śmietanową polecamy przelać przez sitko, bo na nim mogą zostać ewentualne skorupki jajka oraz inne zawiesiny.
- Creme brulee można upiec także w kąpieli wodnej - kokilki układamy na głębokiej blasze, a na nią wlewamy nieco wody. Parująca woda sprawi, że konsystencja będzie jeszcze bardziej delikatna. Nie jest to jednak wymóg tego francuskiego przepisu.
- Najlepszy do przygotowania charakterystycznej skorupki będzie specjalny kuchenny palnik ręczny. Jeśli go nie mamy, możemy przez kilka minut podgrzać w kokilkach deser pod grzałką grilla, obserwując czy równo się karmelizuje.
- W przepisie na creme brulee wykorzystujemy 6 żółtek, a co zrobić z 6 białkami? Sprawdź poradnik: Jak wykorzystać białka jajek? Przepisy nie tylko na słodko
Notka redakcyjna:
Crème brûlée co to jest?
Crème brûlée (przypalona śmietanka) to francuski deser, który powstaje na bazie tłustej śmietanki, cukru i żółtek oraz dodatku wanilii. Cechą charakterystyczną deseru jest cienka, chrupiąca skórka. Deser podawany jest w małych naczyniach np. kokilkach lub innych ceramicznych naczyniach, które nadają się do zapiekania. Francuski deser z jajek podawany jest w towarzystwie kawy, czasami lodów i owoców. Deser przed podaniem powinien być schłodzony.
Crème brûlée historia
Miejsce i data pochodzenia deseru nie jest znana, pierwsze wzmianki pojawiły się w roku 1691 we francuskiej książce kucharskiej autorstwa François Massialot. Massialot był kucharzem książąt, którzy mieli wybredny gust smakowy. Co rusz żądali nowych potraw i smaków. Kiedyś jeden z książąt miał oskarżyć François o to, że jego deser jest zimny. Kucharz, chcąc zadowolić swojego pracodawcę, dostawił do deseru rozżarzone żelazko. Deser był posypany cukrem, więc dosyć szybko się przypiekł i powstała chrupiąca skórka. Od tego momentu tylko tak serwowano ten deser. Wygląda na to, że francuski deser z jajek, dziś znany jako crème brûlée, jest wynikiem frustracji kucharza, a nie przemyślanym działaniem. Tak czy inaczej, deser od wielu lat święci swoje trumfy i nic nie wskazuje na to, aby to się miało zmienić. We Francji deser zyskał taką popularność, że obchodzony jest Narodowy Dzień Crème Brûlée, który przypada na 21 lipca.