
Crème de cassis – likier z czarnej porzeczki
- czarna porzeczka: 1 kg
- spirytus: 1 l
- cukier: 1 kg
- woda: l
Sposób przygotowania
krok 1
Syrop: do garnka wlewamy wodę i wsypujemy cukier. Doprowadzamy do wrzenia. Mieszamy. Gotujemy jeszcze przez 2 minuty i odstawiamy do wystudzenia. Dolewamy spirytus.
krok 2
Czarne porzeczki: obrywamy z gałązek, myjemy i odsączamy na sicie lub osuszamy na ręczniku. Przekładamy do dużego, suchego, wyparzonego słoika i zalewamy syropem. Zakręcamy i odstawiamy na około 4 tygodni w zaciemnione miejsce (czas nie uwzględniony w klasyfikacji dania). Przez pierwsze 14 dni co jakiś czas potrząsamy słoikiem, żeby wymieszać macerat.
krok 3
Filtracja: przecedzamy nastaw przez sitko wyścielone kilkukrotnie złożoną gazą lub muślinową ściereczką, żeby odseparować płyn od owoców. Rozlewamy go do butelek. Szczelnie zamykamy. Odstawiamy na kolejny miesiąc. Czas dojrzewania i klarowania trunku nie został ujęty w ogólnej klasyfikacji dania.
krok 4
Crème de cassis: kiedy osad spłynie na dno butelek i płyn stanie się klarowny, ponownie go filtrujemy. Likier z carnej porzeczki jest gotowy do spożycia.

