
Crème pâtissière
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie mleka: laskę wanilii przekrawamy wzdłuż i przy pomocy np. łyżeczki wyskrobujemy ziarenka. Mleko przelewamy do garnka, dodajemy ziarenka, połówki wanilii oraz masło. Całość zagotowujemy, uważając, by nie przypalić mleka. Zdejmujemy z ognia i przykrywamy garnek.
krok 2
Ubicie jajek: ostrożnie je rozbijamy, oddzielamy żółtka od białek. Żółtka przekładamy do misy miksera. Białka nie będą nam potrzebne - możemy z nich zrobić bezę lub zamrozić na inną okazję. Do żółtek dodajemy cukier i ubijamy do uzyskania jasnego, gęstego i puszystego kremu. Na koniec dodajemy mąkę, mieszamy.
krok 3
Mleko: przecedzamy przez sitko lub wyjmujemy tylko połówki laski wanilii. Stopniowo wlewamy gorące mleko do masy jajecznej, cały czas mieszając.
krok 4
Wykończenie kremu: garnek z masą stawiamy na średnim ogniu i mieszając doprowadzamy do zagotowania się kremu. Crème pâtissière powinien gotować się kilka sekund, aż powstanie konsystencja podobna do budyniu. Garnek zdejmujemy z ognia, wierzch przykrywamy folią spożywczą, w ten sposób zapobiegniemy powstaniu kożucha. Tak przygotowany zostawiamy do wystudzenia.

