
Crêpes Suzette - czyli naleśniki Zuzanny
- mąka: 250 g
- jajka: 5 szt.
- mleko: 2 szklanki
- mandarynki: 4 szt.
- cukier waniliowy: 7 g
- masło: 150 g
- wódka: 50 ml
- likier: 120 ml
- cukier puder: 600 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal575
Sposób przygotowania
krok 1
Do mleka wsypujemy cukier waniliowy i wbijamy jajka. Miksujemy, stopniowo dosypując przesianą mąkę. Dolewamy wódkę i ⅓ szklanki soku z mandarynek, po czym całość dokładnie mieszamy. Tak przygotowane ciasto odstawiamy na około godzinę. Po upływie tego czasu rozgrzewamy patelnię, roztapiamy na niej trochę masła bądź oleju i smażymy bardzo cienkie naleśniki.

krok 2
Trzy mandarynki szorujemy szczotką, opłukujemy gorącą wodą i osuszamy. Z owoców ścieramy skórkę na tarce i wyciskamy sok. Masło ucieramy z cukrem pudrem. Dodajemy 2 kieliszki likieru pomarańczowego, sok i skórkę otartą z mandarynek. Częścią masy mandarynkowej cienko smarujemy naleśniki i składamy w trójkąt.

krok 3
Pozostałą masę mandarynkową rozgrzewamy na patelni i zanurzamy w sosie złożone naleśniki. Kilkakrotnie je obracamy. Układamy na ciepłych talerzach, posypujemy cukrem pudrem i podlewamy resztą sosu. Do chochli wlewamy dwie łyżki likieru, ostrożnie podgrzewamy nad małym płomieniem, zapalamy i polewamy naleśniki. Crepes Suzette podajemy płonące.


