Croque madame
- ser żółty: 60 g
- masło: 35 g
- mleko: 150 ml
- mąka pszenna: 15 g
- sól: 2 g
- pieprz czarny: 2 g
- gałka muszkatołowa: 2 g
- chleb tostowy: 4 kromki
- szynka: 60 g
- jajka: 2 szt.
- musztarda dijon: 15 g
- olej: 15 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Roztapiamy 15 g masła w rondelku. Wsypujemy mąkę i mieszamy, aż zasmażka będzie miała konsystencję mokrego piasku. Następnie stopniowo dodajemy mleko. Cały czas rozrabiamy sos za pomocą rózgi kuchennej. Podgrzewamy go przez około 10 minut. Powinien mieć gęstą i gładką konsystencję. Doprawiamy gotowy beszamel szczyptą soli i pieprzu oraz świeżo startą gałką muszkatołową. Od razu zdejmujemy z palnika, żeby dłużej się nie redukował.

foodie.by.bb krok 2
Rozgrzewamy pozostałe masło (około 20 g, może być klarowane) na patelni. Kiedy się rozpuści, wkładamy kromki chleba tostowego. Smażymy je z jednej strony na złoty kolor. Możemy też zrumienić je w opiekaczu lub grillu do panini (warto je wcześniej równomiernie posmarować płynnym masłem, za pomocą pędzelka cukierniczego).

foodie.by.bb krok 3
Ścieramy żółty ser na dużych oczkach tarki (można też wykorzystać gotowe plasterki, docięte do kształtu kanapki). Rozkładamy podpieczone tosty na desce. Smarujemy nieopieczoną stronę kromki musztardą. Nakładamy szynkę i ser. Drugą kromkę pokrywamy częścią beszamelu. Składamy kanapkę, tak żeby wszystkie dodatki znalazły się wewnątrz.

foodie.by.bb krok 4
Umieszczamy kanapki w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy je z wierzchu beszamelem i posypujemy startym serem. Zapiekamy w 200°C przez około 5 minut. Tost croque madame powinien być lekko zarumieniony z wierzchu. Ser powinien całkowicie się rozpuścić (możemy użyć funkcji grill w piekarniku, żeby podgrzewać go od góry).

foodie.by.bb krok 5
W trakcie pieczenia kanapek rozgrzewamy olej na patelni. Wbijamy jajka. Smażymy je do momentu, aż białko całkowicie się zetnie, ale żółtko ciągle będzie płynne. Jeśli mamy taką możliwość, możemy wykorzystać specjalne foremki-pierścienie z uchwytem lub maleńką patelnię. Dzięki temu otrzymamy idealnie okrągłe jajka sadzone.

foodie.by.bb krok 6
Układamy jajko sadzone na gorącej kanapce. Podajemy natychmiast, zanim żółtko się zetnie. Oprószamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Możemy udekorować zielonymi dodatkami, na przykład natką pietruszki, kolendrą lub listkami szpinaku baby.

foodie.by.bb


