
Cukier waniliowy – przepis
Czas całkowity:
Przejdź do składników
Sposób przygotowania
krok 1
Laski wanilii: umieszczamy na desce do krojenia. Przekrajamy je wzdłuż, ale nie do końca, tak żeby odsłonić wnętrze. Za pomocą nożyka wydobywamy nasionka. Puste laski dzielimy na mniejsze kawałki.
krok 2
Mieszanie składników: dokładnie łączymy cukier z nasionkami. Umieszczamy go w słoiku. Zasypujemy w nim także pokrojone laski.
krok 3
Cukier waniliowy: słoik zamykamy i odstawiamy w suche, zaciemnione miejsce. Co jakiś czas potrząsamy naczyniem. Kryształki powinny przesiąknąć aromatem wanilii już po 3 dniach, ale najlepiej, żeby postały przynajmniej przez tydzień. Czas dojrzewania cukru nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.

