Porady:
- Po wydrążeniu cukinii warto przetrzeć łódeczki ręcznikiem papierowym, żeby pozbyć się nadmiaru wody.
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym przyrządzona według naszego przepisu jest zwieńczona parmezanem, ale można też wykorzystać różne rodzaje serów, na przykład mozzarellę, goudę, cheddar, a nawet fetę. Innym pomysłem na posypkę jest kruszonka z bułki tartej. Warto wykorzystać wtedy japońską panierkę panko, która zapewni cukinii chrupiące wykończenie.
- W sezonie letnim, kiedy dostępne są słodkie, soczyste pomidory, użyjmy świeżych warzyw do farszu. Należy je wtedy sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w niewielką kostkę, żeby z łatwością rozpadły się na sos podczas smażenia nadzienia.
- Jako główny składnik farszu sprawdzi się zarówno wieprzowina, jak i wołowina. Może być też ich mieszanka. Żeby zapiekana cukinia z mięsem mielonym była lekka i miała delikatny smak, użyjmy drobiu, na przykład piersi kurczaka lub indyka.
- Jeśli zostało nam jeszcze sporo farszu po wypełnieniu cukinii, możemy go wykorzystać do zrobienia zapiekanki na następny obiad. Przyda się wtedy przepis na muszle makaronowe nadziewane.
- Cukinia faszerowana mięsem mielonym pięknie zaprezentuje się na stole nakrytym na przyjęcie lub do obiadu, jeśli podamy ją z pomidorkami koktajlowymi i świeżymi ziołami. Sprawdzi się zarówno natka pietruszki, jak i bazylia, tymianek, rozmaryn lub oregano. Gotowe danie można też posypać szczypiorkiem.
Notka redakcyjna:
Cukinia faszerowana mięsem mielonym – z czym ją podawać?
Sycąca, pożywna, przykryta warstwą rozpuszczonego sera cukinia nadziewana mięsem mielonym to doskonałe, samodzielne danie. Mimo to świetnie smakuje w towarzystwie różnych dodatków, zwłaszcza jeśli króluje na bufetowym stole. Jako akompaniament sprawdzą się na przykład:
- chrupiąca bagietka lub inny rodzaj pieczywa, na przykład włoski chleb z suszonymi pomidorami,
- ryż na sypko lub pilaw z warzywami,
- łódeczki ziemniaczane lub frytki, które na pewno zasmakują najmłodszym.
- lekka sałatka z zielonych liści (na przykład rukoli, szpinaku i roszponki), z pomidorkami koktajlowymi, fetą lub mozzarellą, polana klasycznym winegretem. Cukinie faszerowane mięsem mielonym dobrze komponują się też z różnymi surówkami, na przykład z młodej kapusty, selera i pora, marchewki lub brokuła. W sezonie na młode warzywa warto przyrządzić surówkę z kalarepy.
Jak urozmaicić przepis na faszerowane cukinie?
Składniki nadzienia da się modyfikować według gustu i potrzeb dietetycznych. Jeśli chcemy, żeby potrawa była bardziej sycąca i zawierała więcej błonnika i wartościowe składniki odżywcze, wypełnijmy łódeczki z cukinii kaszą bulgur, jaglaną lub kuskus. Inne wersje tej potrawy to między innymi:
- cukinia faszerowana mięsem mielonym i ryżem – dobry sposób na wzbogacenie dania składnikiem skrobiowym. Wszystkie tradycyjne elementy sycącego posiłku znajdują się wtedy w jednym, warzywnym opakowaniu.
- cukinia faszerowana mięsem mielonym i pieczarkami – jesienią przydadzą się również zebrane własnoręcznie podgrzybki lub borowiki. Jeśli lubimy azjatyckie składniki, wykorzystajmy grzyby shiitake. Należy je drobno posiekać lub pokroić w plasterki i przesmażyć z cebulą.
- cukinia faszerowana mięsem mielonym i warzywami – na przykład papryką, pomidorkami koktajlowymi, bakłażanem lub kukurydzą. Mieszankę ulubionych dodatków dusimy w sosie pomidorowym.
Faszerowana cukinia z mięsem mielonym nabierze charakteru, gdy przykryje ją kremowy sos beszamelowy. Dzięki temu powstanie warstwowa potrawa o podobnym profilu smakowym, który prezentuje klasyczna lasagne. To dobre rozwiązanie, jeśli nie chcemy używać makaronu, a mamy ochotę na włoską zapiekankę.