Porady:
- Cukinia w cieście naleśnikowym najlepiej smakuje tuż po przygotowaniu. Nie polecamy odkładać jej na później. Jeśli jednak nie uda nam się jej zjeść, należy przełożyć ją do czystego naczynia, przykryć folią do żywności i odstawić do lodówki. Usmażone warzywo może stać w takich warunkach maksymalnie 2-3 dni.
- W wersji bezglutenowej mąkę pszenną zamieniamy na ryżową, gryczaną, jaglaną albo kukurydzianą. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby użyć specjalnej mieszanki. Z pewnością znajdziemy ją w supermarkecie.
- Połowę mleka możemy zastąpić wodą gazowaną. Dodatek płynu sprawi, że ciasto będzie bardziej delikatne i pulchne.
- Kawałki cukinii smażymy zazwyczaj na oleju rzepakowym lub słonecznikowym. Ważne jest, żeby był on odporny na wysoką temperaturę. Równie dobrze sprawdzi się tutaj także masło klarowane lub smalec.
Notka redakcyjna:
Cukinia w cieście naleśnikowym – z czym ją podać?
Cukinię w cieście naleśnikowym możemy podać zarówno na śniadanie, obiad, jak i kolację. Bez problemu możemy zajadać się nią między posiłkami. To proste danie polecamy podawać w towarzystwie:
- sosu jogurtowego – odznacza się aksamitną konsystencją oraz delikatnym smakiem. Możemy go dodatkowo wzbogacić o świeże zioła typu koperek, szczypiorek, a nawet tymianek,
- sosu czosnkowego – wyczarujemy go z majonezu, czosnku oraz jogurtu. Całość doprawiamy solą i pieprzem,
- mięsa – świetnie sprawdzi się zarówno to smażone, jak i pieczone. Niektórzy podają cukinię w cieście także jako dodatek do grillowanego mięsa,
- warzyw – takich jak marchewka, bakłażan, a nawet papryka. Nic nie stoi na przeszkodzie, żeby tak jak cukinię, obtoczyć je w cieście naleśnikowym, a następnie usmażyć.
Cukinia w cieście naleśnikowym – inne warianty
Ciasto, w którym obtaczamy cukinię możemy dodatkowo wzbogacić o:
- czosnek – obieramy 2-3 ząbki, a następnie przeciskamy przez praskę. Czosnek łączymy z pozostałymi składnikami ciasta,
- przyprawy – możemy użyć zarówno tych świeżych, jak i suszonych. Cukinia rewelacyjnie komponuje się z oregano, bazylią, pietruszką oraz kolendrą,
- ser żółty – ścieramy go na tarce o małych oczkach, a następnie dodajemy do surowego ciasta.
Jak upiec cukinię w piekarniku?
Cukinię możemy przygotować również w wersji fit. W takiej sytuacji myjemy dokładnie warzywo, a następnie kroimy w plasterki o grubości ok. 1 cm. Przekładamy je do miski i skrapiamy oliwą. Jeśli chcemy wzbogacić ich smak, możemy dodatkowo posypać je mielonymi migdałami oraz parmezanem. Świetnie sprawdzą się tutaj różne przyprawy takie jak oregano, bazylia, tymianek lub zioła prowansalskie. Plasterki cukinii układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 230°C. Po ok. 15-20 minut warzywa będą gotowe.