
Cukinia w słoikach
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- cukinia: 2 kg
- woda: 1250 ml
- cukier: 220 g
- sól: 10 g
- ocet: 180 ml
- czosnek: 30 g
- koper: 3 gałązki
- pieprz czarny: 12 szt.
- liść laurowy: 6 szt.
Sposób przygotowania
krok 1
Słoiki: myjemy i wyparzamy, po czym dokładnie osuszamy. Upewniamy się, że szkło nie jest wyszczerbione, a nakrętki nie są zardzewiałe.
krok 2
Zalewa: w garnku zagotowujemy wodę z cukrem, solą, octem i liśćmi laurowymi. Mieszamy, żeby rozpuściły się sypkie składniki.
krok 3
Cukinia: myjemy ją i kroimy w dość grube plastry, o szerokości około 1 cm. Układamy ją ciasno w słoikach z obranymi ząbkami czosnku, ziarnami pieprzu i koprem. Zalewamy marynatą.
krok 4
Pasteryzacja: zakręcamy słoiki i układamy je w garnku wyłożonym bawełnianą ściereczką, tak żeby się ze sobą nie stykały. Zalewamy je wodą do 3/5 wysokości. Doprowadzamy ją do wrzenia, po czym zmniejszamy ogień. Cukinia w słoikach powinna się pasteryzować przez co najmniej 15 minut.

