
Cukinia w zalewie octowej
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- cukinia: 3 kg
- papryka: 1 kg
- ogórek: 1 kg
- koper: 1 pęczek
- ziele angielskie: 2 łyżki stołowe
- pieprz czarny: 2 łyżki stołowe
- gorczyca: 5 łyżeczek
- liść laurowy: 20 szt.
- ocet: 1 szklanka
- cukier: 1 szklanka
- sól: 2 łyżki stołowe
- woda: 9 szklanek
Sposób przygotowania
krok 1
Cukinia w occie wymaga dwóch etapów przygotowania. Pierwszy to obróbka warzyw, a kolejny to przygotowanie zalewy i pasteryzacja. Cukinię umyć i pokroić w plastry wzdłuż. Paprykę umyć ,oczyścić i pokroić w kostkę.Ogórki umyć i pokroić w grube plastry. Do każdego słoika 500-ml wrzucić 2 liście laurowe, kilka ziaren pieprzu, 2 ziela angielskie, pół łyżeczki gorczycy. Kilka ogórka i kilka kawałków papryki. Dorzucić cukinie.
krok 2
Składniki na zalewę octową do cukinii, czyli ocet, cukier, sól i wodę zagotować i zalać zalewą octową zapełnione cukinią ( i oczywiście umyte i wyparzone ) słoiki. Słoiki zakręcić. Pasteryzować w garnku wyścielonym ścierką. Układać słoiki i zalać wodą 3/4 . Gotować ok. 10 min. Odstawić do góry dnem do wystygnięcia.

