Porady:
- Gotową cukinię faszerowaną warzywami możemy dodatkowo posypać posiekanym koperkiem lub kolendrą. W ten sposób nie tylko wzbogacimy jej smak i aromat, ale również podniesiemy wartość odżywczą dania.
- Farsz można przygotować z dodatkiem innych przypraw. Warzywa rewelacyjnie komponują się z tymiankiem, rozmarynem oraz ziołami prowansalskimi. Fani ostrych smaków mogą sięgnąć po niewielką ilość chili.
- Komosę ryżową z łatwością zamienimy na ryż, kaszę bulgur, jęczmienną, jaglaną, kuskus, a nawet gryczaną. Nic się nie stanie, jeśli postanowimy połączyć kilka produktów ze sobą.
- Suszone oregano bez problemu zastąpimy świeżym. Odznacza się ono nieco delikatniejszym aromatem, więc warto zwiększyć jego ilość. Przed połączeniem z warzywami, należy je dokładnie umyć, osuszyć, a następnie posiekać.
- Do przygotowania faszerowanej cukinii wegetariańskiej używamy żółtego sera gouda. Jednak równie dobrze sprawdzi się tutaj także edamski, cheddar, parmezan, a nawet mozzarella. Niektórzy posypują danie pokrojoną w kostkę fetą. W wersji wegańskiej pomijamy ten składnik lub zastępujemy go płatkami drożdżowymi.
Notka redakcyjna:
Cukinia faszerowana warzywami – z czym ją podawać?
Cukinie faszerowane warzywami to rewelacyjny pomysł na lekki, zdrowy i wegetariański obiad. Zasmakuje nawet największym niejadkom. Gotowe danie warto podać w towarzystwie:
- jogurtu naturalnego – najlepiej sprawdzi się taki o rzadkiej konsystencji. Wystarczy polać nim cukinię,
- śmietanki – to smaczna alternatywa dla jogurtu naturalnego. Polecamy wybrać produkt o 12% lub 18% zawartości tłuszczu,
- sosu ziołowego – wyczarujemy go z jogurtu naturalnego oraz świeżych ziół takich jak koperek, tymianek lub natka pietruszki. Całość doprawiamy solą i pieprzem,
- sosu pomidorowego – składa się z tylko trzech składników: pomidorów, cebuli i czosnku. Niektórzy dodatkowo wzbogacają go o oregano lub bazylię,
- sosu czosnkowego – żeby go przygotować wystarczy wymieszać jogurt naturalny z majonezem oraz przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Cukinia faszerowana warzywami – inne warianty
Farsz cukinii możemy dodatkowo wzbogacić o:
- mielone mięso – należy je wcześniej usmażyć na patelni. Wspaniale komponuje się z dodatkiem posiekanej cebulki,
- pomidory – myjemy je, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Następnie łączymy warzywa z pozostałymi składnikami farszu,
- grzyby – najlepiej sięgnąć po pieczarki, maślaki lub borowiki. Należy je wcześniej dokładnie oczyścić z piasku, pokroić na mniejsze kawałki i podsmażyć na patelni,
- oliwki – sprawdzą się tutaj zarówno te czarne, jak i zielone. Kroimy je na pół i dodajemy do farszu,
Inne pomysły na wykorzystanie cukinii
Faszerowana cukinia wegetariańska to tylko jeden z wielu pomysłów na wykorzystanie tego pysznego warzywa. Okazuje się, że wchodzi ono w skład wielu wyśmienitych potraw oraz deserów. Poniżej podajemy kilka ciekawych pomysłów z dodatkiem cukinii:
- placki z cukinii – to fantastyczna alternatywa dla popularnej potrawy z ziemniaków. Serwujemy je z dodatkiem jogurtu naturalnego lub śmietanki,
- frittata z cukinią – stanowi bardzo sycący omlet, który skrywa w sobie mnóstwo pysznych warzyw,
- naleśniki z cukinią – są niesamowicie delikatne oraz elastyczne. Z powodzeniem możemy podać je zarówno na słono, jak i na słodko,
- brownie z cukinii – pyszna wariacja na temat klasycznego, mocno czekoladowego oraz wilgotnego ciasta. Deser wspaniale prezentuje się udekorowany polewą czekoladową lub świeżymi owocami.
Cukinia - wartości odżywcze
Cukinia to sezonowe warzywo, które obecnie możemy już kupić przez cały rok, jednak najsmaczniejsza jest na koniec lata. To właśnie wtedy ma najwięcej dobroczynnych wartości odżywczych. Cukinia zawiera w sobie bogactwo witaminy K, A i C, a także wielu minerałów, takich jak magnez, żelazo i potas. Ma w sobie też dużo błonnika pokarmowego, dlatego jej jedzenie sprzyja odchudzaniu. Ile kalorii ma cukinia? To bardzo dietetyczny produkt i można go jeść bez ograniczeń. W 100 gramach cukinii jest tylko 16 kalorii.
Cukinię można przygotowywać na wiele sposobów zarówno z patelni, piekarnika, jak i grilla. Fantastycznie nadaje się ona do gotowania, duszenia i przyrządzania na parze. Choć nie wszyscy o tym wiedzą, można ją też jeść na surowo i to właśnie w tej formie będzie dostarczała nam najwięcej witamin i minerałów.