Reklama

Curry z mlekiem kokosowym i dużą ilością warzyw to nasz pewniak, jeśli chodzi o smaczny obiad. Sami się przekonajcie, jakie to jest dobre!

Składniki:

1 łyżka oleju
1 łyżeczka ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki ziaren kuminu/kminu rzymskiego
6 liści suszonych curry
3 drobno posiekane ząbki czosnku
1 nieduża posiekana cebula
2 nieduże młode cukinie
500 ml mleka kokosowego
1 łyżka cukru
1 łyżeczka startego, świeżego imbiru
szczypta kardamonu
1/2 łyżeczki kurkumy suszonej
20 dag wyłuskanego, sparzonego bobu
70 dag obranych, wypestkowanych pomidorów
sól, pieprz
ryż jaśminowy do podania
pęczek kolendry
2 łyżki siekanej mięty świeżej
2 łyżki siekanej bazylii, najlepiej tajskiej

Kroki przygotowania:

Podgrzewamy na patelni olej i prażymy na nim ziarna gorczycy i kuminu, dokładamy liście curry oraz posiekany czosnek i cebulę; smażymy, mieszając, ok. 2 min. Dorzucamy pokrojone w kostkę cukinię, trzymamy na ogniu 3 min, po czym zalewamy mlekiem kokosowym. Doprawiamy cukrem, imbirem, kardamonem, kurkumą.
Po 5 min duszenia dodajemy bób oraz pokrojone w małą kostkę pomidory, dusimy razem ok. 5 min. Doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z ugotowanym ryżem jaśminowym, posypane kolendrą, miętą i bazylią.
Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 8/2016

Reklama

Porady:

Możemy zaostrzyć danie ostrą papryczką albo gotową pastą curry. Warto poszukać prawdziwych liści curry – mają niezwykły aromat po podgrzaniu, opakowanie wystarcza na długo i po prostu warto poznać nową przyprawę.

Bób gotujemy przez 3 min w osolonej wodzie, chłodzimy w lodowatej i obieramy z łupinek. Możemy go zastąpić strączkami zielonego groszku.

Najwygodniej korzystać z kokosowego mleka z kartonu. Przed użyciem trzeba je dobrze wymieszać, ponieważ ma tendencję do rozdzielania się.

Zobacz też: zupa cukiniowa z fasolką szparagową

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama